Sv. Ilija na obalama Buškoga jezera

Foto: https://www.tomislavcity.com/

U petak, 20. srpnja 2018., Karmel sv. Ilije na obalama Buškoga jezera u župi Grabovici proslavio je svoga nebeskog zaštitnika sv. Iliju Proroka svečanim euharistijskim slavljem kojemu je predsjedao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s 30 svećenika, uz prisutnost velikoga broja vjernika i hodočasnika iz okolnih župa, zatim od Livna, Tomislavgrada, Splita, Imotskoga i pogotovo iz Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj, te iz inozemstva gdje je velik broj naših radnika sa svojim obiteljima. Misa je bila u samostanskom dvorištu gdje je urađen i uređen amfiteatarski prostor s natkrivenim oltarom kako bi vjernici bili međusobno povezani, a također i sa svećenicima.
Za vrijeme ovoga slavlja pjevali su pjevači Mješovitoga zbora sv. Mihovila iz župe Kamen – Šine, što ga vodi Mislav Gogić, čije je podrijetlo iz Zaljuti, sela župe Vinice, skupa sa svojom suprugom Ivanom r. Balić koja svira.
U svojoj pastirskoj riječi nadbiskup Marin istaknuo je da nema ništa u našemu životu bez odgovornosti, truda, žrtve i napora. Zar bi naša nogometna reprezentacija uspjela u Rusiji na svjetskom nogometnom prvenstvu da nije bilo zajedništva, poniznosti, truda, rada i žrtve? Nema preobrazbe bez križa. Potrebno je, svake nedjelje ići na svetu Misu što je ispinjanje na Tabor gdje se doživljava preobrazba za novi život i vrijednosti, i to pojedinca, obitelji, zajednice, Domovine.
Na kraju ovoga misnog slavlja prior Karmela sv. Ilije p. Zvonko Martić izrekao je zahvale Bogu i svim sudionicima, te spomenuo duhovnu trodnevnicu i 48-satno klanjanje pred relikvijama Svetoga Križa za iskorjenjenje psovke u našemu narodu, zatim zahvalio je provincijalu karmelićana p. Srećku Rimcu na dolasku i predvođenju večernje svete Mise u sklopu duhovne trodnevnice kada je paljen i krijes u čast sv. Iliji, kao i dvojici karmelićanskih mladomisnika, p. Tihi Radanu i p. Ivanu Pleši, koji su podijelili svoj mladomisnički blagoslov prisutnim vjernicima i hodočasnicima. Valja spomenuti ovom zgodom i veliki pothvat daljnjega uređenja samostanskoga dvorišta s naslovom Vrt perunika pod vodstvom arhitektice Arnele, koja je stvorila takvu viziju dvorišnoga prostora kao arheološkoga nalazišta, a nadahnuće joj je bogato arheološko nalazište na obližnjoj Gradini, kao i nekropola, odnosno staro groblje gdje je pronađen zanimljiv križ s pticama. U taj označeni prostor postavljena je slika Gospe Karmelske što je djelo Jelene Azinović, zatim slika Male Terezije č. s. Zdravke Milić, reljef Svete Obitelji kipara Ilije Sliškovića i kameni Križ p. Đanija Kordića. Svi kameni radovi u Vrtu perunika djelo su braće Brune, Marinka i Petra Lukača, te Ante Matića iz Liskovače, a priprema terena za njihov rad djelo je Mate Matića iz Liskovače i Miroslava Mamića iz Mijakova Polja.

Izvor: Crkva na kamenu