Sv. Ivan i danas propovijeda

STJEPAN KRST – Župa sv. Ivana Krstitelja Stjepan Krst, u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, proslavila je 24. lipnja svetkovinu rođenja svoga nebeskog zaštitnika. Mnoštvo vjernika, hodočasnika, iz Stoca, Čapljine, Mostara, Studenaca i drugih mjesta, gdje su se naselili župljani Stjepan Krsta nakon tužne 1992. godine, sudjelovali su na svečanome misnom slavlju pred župnom crkvom koje je predvodio vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić uza suslavlje don Damjana Raguža, rotimskoga župnika i župnoga upravitelja ove župe te još desetak svećenika. Budući da se svetkovina sv. Ivana Krstitelja slavi u više župa, bilo da je patron župe ili pojedinoga mjesta u župi, don Damjan je prije dvije-tri godine u župi Stjepan Krst uveo uočnicu svetkovine što se pokazalo pozitivnim i korisnim, jer naroda bude više nego na sam Ivandan, tako da je svečana proslava bila u četvrtak, 23. lipnja u 18 sati.
Na sam blagdan, u petak 24. lipnja, svečana sveta Misa slavljena je u 11 sati, a misno je slavlje predvodio i propovijedao ravnatelj Biskupijskoga caritasa u Mostaru dr. don Ante Tonćo Komadina.
Hodočasnici su pristizali ranije autobusima, biciklima, a bilo je i onih koji su hodočastili pješice. U crkvenome dvorištu, pokraj spomenika žrtvama ratova, pripremljeno je vanjsko oltarište gdje je don Mile Vidić, rodom iz ove župe, predmolio svetu krunicu, a u crkvi su hodočasnike dočekali svećenici za svetu ispovijed.
Na početku svete Mise bila je procesija oko crkve sa svijećama, križem i glavom sv. Ivana Krstitelja, jedino što je ostalo od srušene crkve u ratu, a litanije je tijekom procesije pjevao don Ivan Perić. Misno slavlje pratio je župni zbor iz župe Rotimlja.
Biskup Tomo u propovijedi govorio je o svecima koji su nam svojim vjerničkim životom primjer za nasljedovanje. Dok među velikima i među svecima postoje oni koje ljudi uvažavaju i proglašavaju, postoje i oni koje je sami dragi Bog takvima nazvao. Među njima je sv. Ivan Krstitelj, svetac kojega Crkva nikada nije službeno kanonizirala na svoj način zbog toga što ga je Isus Krist kanonizirao za svoga života kazavši da nije ustao veći od žene od Ivana Krstitelja. Svatko od nas vjernika treba se ugledati u Ivana Krstitelja. Ovaj neobičan lik postaje suvremen u svim vremenima, pa i danas. U vremenu u kojem mi živimo Ivan Krstitelj bi svakako istaknuo temu bračne vjernosti, rađanje novih potomaka, molitvu za one koji ne mogu imati djecu, za sve koji su skrenuli s puta da se vrate na pravi put. Korio bi zapadnu civilizaciju što ne surađuju s Bogom. Također bi istaknuo potrebu da se čuje glas kršćanskih propovjednika.
Don Damjan je na kraju misnoga slavlja pozdravio okupljene, među njima posebno biskupa Vukšića, svećenike, bogoslove, sjemeništarce i časne sestre, zatim predstavnike vlasti i gospođu Evu Popp, dobrotvorku iz Njemačke, koja je mnogo učinila za ovu župu i župnu crkvu.
Nakon misnoga slavlja nastavljeno je druženje u župnome dvorištu uz pjesmu koja je barem nakratko prekinula tišinu ovoga raseljenog mjesta.

Izvor: Crkva na kamenu