Sv. Ivan do smrti vjeran svome Gospodinu

Foto: Cnak

GRADINA – Na spomendan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek, u ponedjeljak, 29. kolovoza, župa Gradina, u Broćanskome dekanatu, svečanim misnim slavljem u 11 sati proslavila je svoga zaštitnika. Svečanost je započela procesijom s kipom sv. Ivana Krstitelja od stare do nove župne crkve, pobožno uz pjevanje litanija. U zajedništvu sa župnikom don Đurom Benderom, pratnju svečane asistencije poslužitelja – ministranata, župni zbor Gradina, dječji Radost pod vodstvom župnoga kapelana don Ivana Bijakšića, te uz vjerni narod svetu Misu predslavio je don Joko Blažević, župnik župe Hercegovački Vinjani. U koncelebraciji je bilo još 12 svećenika, iz susjednih župa ali i onih koji su rodom iz ove župe.
Obraćajući se župljanima don Joko je u propovijedi govorio o nepokolebljivoj vjeri i do smrti odanosti sv. Ivana svome Gospodinu. Ivan, “najveći rođeni od žene”, pripravljao je put Gospodinu propovijedajući, svjedočeći i pozivajući na obraćenje. Don Joko je pozvao okupljene vjernike da slijede istinsku vjeru i odanost Gospodinu poput svoga nebeskog zaštitnika sv. Ivana.
Na kraju misnoga slavlja župnik don Đuro Bender župljanima je čestitao patron njihove župe, zahvalio don Joki na poučnoj propovijedi, svećenicima na suslavlju te svima koji su na bilo koji način pridonijeli toj veličanstvenoj proslavi zaštitnika župe Gradina. Nakon misnoga slavlja, po tradicionalnome običaju, proslava sv. Ivana Glavosijeka nastavljena je u obiteljskim domovima župljana kod kojih se okupila brojna rodbina i prijatelji.
Za proslavu svoga zaštitnika župljani su se pripremali trodnevnicom i duhovnom obnovom koju je predvodio fra Marinko Šakota, župnik susjedne župe Međugorje. Tema kroz ta tri dana bila je milosrđe. Velika zahvala pripada fra Marinku jer je svatko mogao izvući ponešto za sebe, a najviše utjehu jer nas Bog neizmjerno voli. Mnogi danas govore o Bogu ali gotovo nikako ili slabo pričaju sa svojim Gospodinom.

Izvor: Crkva na kamenu