Poput sv. Ivana odvažni i dosljedni

Foto: Cnak

STJEPAN KRST – Župa Trebinjske biskupije posvećena sv. Ivanu Krstitelju, Stjepan Krst, svake godine svečano proslavlja svoga zaštitnika. Iako ratom uništena i raseljena, okuplja oko obnovljene crkve svoje vjerno stado razasuto po cijeloj Hercegovini, a i šire. Župnik župe Rotimlja i upravitelj župe Stjepan Krst svake godine organizira svečano misno slavlje na uočnicu proslave sv. Ivana Krstitelja, ove godine 23. lipnja u 18 sati. Misno slavlje, uza suslavlje župnika don Damjana i nekoliko svećenika, predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Hrvatske, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je rođen u mjestu Kamena, župa Blagaj-Buna, a ističe da uvijek rado dolazi u Hercegovinu.
Na početku misnoga slavlja pjevane su litanije a svećenici i narod, noseći kip sv. Ivana Krstitelja, išli su u procesiji oko župne crkve do vanjskoga oltara gdje je slavljena sveta Misa.
Sv. Ivana Krstitelja obično slikaju kao pustinjaka, u odjeći od devine kože, sa štapom u ruci i sandalama na nogama. To je svetac koji ni pred kime i čime nije imao straha, koljena mu nisu klecala, a glas nije podrhtavao. Tako je uvjerljivo propovijedao, da ga je i sam Herod, koji će ga poslije osuditi i ubiti, volio slušati, rekao je u propovijedi nadbiskup Puljić. On nije bio trstika kojom vjetar upravlja, nego hrast kojemu ni najjača oluja ne može ništa. Zato ga je i Isus volio te rekao da se takav od žene rodio nije. Ivan Krstitelj kroza stoljeća bio je drag i blizak našemu čovjeku vjerniku. Koliki su naši Ivani stradali jer nisu htjeli pogaziti svoje vjere, a Ivan im je bio i zaštitnik i nadahnuće! Znamo da nije bilo lako ni ovdje odhrvati se svim silnim zastrašivanjima, istaknuo je nadbiskup u propovijedi. Ali ostali su svi poput svoga zaštitnika odvažni i dosljedni u svojoj vjeri i s ljubavlju prema svojoj rodnoj grudi.
Župnik don Damjan na kraju misnoga slavlja zahvalio je zadarskome nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima, župljanima na novom ljetnom oltaru, ali i na kipu sv. Ivana Krstitelja kojega je nadbiskup blagoslovio, a kojega je donirao anonimni štovatelj sv. Ivana Krstitelja.
Sutradan, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, u subotu 24. lipnja, slavljena je sveta Misa i blagoslov polja na Gornjem Brštaniku u 9 sati, a u 11 sati sveta Misa na Stjepan Krstu koju je također predvodio nadbiskup Želimir.

Izvor: Crkva na kamenu