Sv. Josip uzor pravoga očinstva i muževnosti

Foto: Cnak

VINJANI – U lijepo i dobrano uređenu molitvenom prostoru ispred crkve i župnoga dvora u čast hrvatskim blaženicima i svecima u Vinjanima slavljena je 19. ožujka 2021. svečana sveta Misa na spomendan sv. Josipa, zaručnika B. D. Marije, zaštitnika župe. Na ovoj Misi sudjelovalo je mnogo vjernika kako iz Vinjana, tako i iz susjednih župa Vira i Zagorja, te Posušja. Misno slavlje predvodio je župnik mostarske župe sv. Tome Apostola don Krešo Puljić u koncelebraciji sa 16 svećenika.
Prije Mise obavljena je procesija kroz uređeno crkveno dvorište, a pred vanjskim kipom sv. Josipa župnik don Joko Blažević izmolio je molitve u čast ovome svecu, a u samoj Misi skupa s pukom izmolio je oprosne molitve u povodu Godine sv. Josipa (8. prosinca 2020. – 8. prosinca 2021.). Za vrijeme procesije Litanije sv. Josipa pjevao je virski župnik don Marin Krešić. Misno slavlje pratile su svojim skladnim i živahnim sviranjem i pjevanjem članice pjevačkoga crkvenoga zbora.
Predvoditelj misnoga slavlja u svojoj propovijedi govorio je o ovome jakom svjedoku važnih činjenica svete vjere, ali i naših ljudskih vrlina što ih otkrivamo u njegovu liku i životu. Potom je istaknuo jednu od najvećih kriza današnjice, a to je kriza muževnosti i očinstva. Kriza muževnosti danas se najviše očituje u dugim vezama i razmišljanju da se mladost shvaća kao vrijeme koje treba proživjeti, često u grijehu, pa tek onda stupiti u brak u kasnim mladenačkim godinama. Kriza muževnosti očituje se i u životu mnogih starih momaka kojima, primjerice, u 35. godini života mama sprema košulje za svakodnevne večernje izlaske, a tata daje džeparac i auto za izlazak. Svojim su obiteljima postali teret; nitko im ništa ne smije reći jer se obitelji boje njihove agresivne reakcije. Postali su mamini mezimci, a takvima su ih učinile njihove majke. Ovo nije osuda, nego opomena da izađemo iz svoje učmalosti i lijenosti.
Kriza očinstva očituje se u nekih očeva u neodgovornu planiranju obitelji, nepoštivanju bračnoga morala, u nedostatku odgovornosti prema Crkvi, domu i domovini, izostavljanju nedjeljnih Misa i zato što svete nedjelje pretvaramo u lovačka druženja i rekreaciju.
Ovoj svečanoj proslavi svetkovine sv. Josipa prethodila je duga devetnica, te ona neposredna devetnica i trodnevnica, koju su predvodili biskup Petar Palić, fra Jozo Hrkać iz Posušja, don Mladen Šutalo iz Mostara, don Gordan Božić iz Domanovića, don Ivan Bijakšić iz Ravna, don Ivan Kordić iz Ledinca te don Stjepan Lončar.

Izvor: Crkva na kamenu