Sv. Jure – hrabri pobjednik u vjeri

VIR – Svečanim euharistijskim slavljem, kojemu je predsjedao don Andrija Vrane iz Zagreba, u koncelebraciji s još četvoricom svećenika, te s mjesnim župnikom don Ilijom Drmićem, proslavljen je 23. travnja zaštitnik župe sv. Jure u Viru. Najprije je obavljena procesija oko župne crkve, uz pjevanje Litanija svih svetih i završnu molitvu svecu zaštitniku, a potom je uslijedila sveta Misa uz pjevanje Zbora mladih i ministriranje ovogodišnjih krizmanika koji su u procesiji nosili zastavu sv. Jure i njegov kip.
U propovijedi je don Andrija govorio na temelju evanđelja o susretu apostola s Uskrslim Gospodinom koji im se ukazao, a među njima je bio i sv. Toma, koji odmah nije prihvatio izvješća o Gospodinovu uskrsnuću i njegovim ukazanjima pojedincima koji su slijedili Put, Istinu i Život. Nakon što se sam uvjerio dodirom rana Isusovih, koje su se preobrazile kao i cijelo tijelo, on se posvema promijenio i postao novi čovjek, spreman žrtvovati svoj život za uskrsloga Gospodina. Ovu zgodu primijenio je i na nas, današnje vjernike, koji također želimo pokatkad i dokaze a ne samo vjeru u povijesnoga i Uskrsloga Gospodina. Pozvao je sve nazočne vjernike, koji su dupkom ispunili crkvu, da učvrste svoju vjeru u Gospodina, te će tako lakše ostvarivati svoje susrete s njime koji je izvor snage za prave susrete sa svima u ovome svijetu.
Svetoj pričesti pristupio je veći broj vjernika, što je pokazateljem temeljite duhovne priprave za sveto trodnevlje (Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs), te pobožno proživljavanje dana Vazma, napose Vazmenoga četvrtka, petka i subote kada je ova župna zajednica obavila duhovnu obnovu sa svojih 23 ovogodišnjih krizmanika u čast svome svecu zaštitniku, te od Velikoga petka pa do Vazmene subote devetnicu u čast Milosrdnom Isusu, čija je netom kupljena slika izložena ispred oltara, moleći krunicu i litanije njemu u čast. Sve su se ove milosne rijeke slijevale u jedan svečani dan, a to je ova Nedjelja s kojom se poklapa spomendan mučenika sv. Jure, koji je u svome životu doživio Božje milosrđe i snagu Uskrsloga kad je spremno pristao na mučeništvo za sve ono što je Božje. U tom smislu sv. Jure nam je izvrsnim uzorom za usvajanje duhovnih poruka i svih neiscrpnih sadržaja svih ovih navedenih svetih dana i slavlja što im je središte u Uskrsu. Krizmanike je vodio u spomenutom razdoblju trodnevnice don Andrija sa svojim suradnicima, a na samoj završnici ispitao ih je vinjanski župnik don Joko Blažević kojega je za to ovlastio Biskup.