Sv. Mala Terezija učiteljica poniznosti

Foto: Cnak

LEDINAC – U ponedjeljak 1. listopada župa Ledinac, Donji Mamići, proslavila je svoju zaštitnicu sv. Malu Tereziju. Sveto misno slavlje u temeljito obnovljenoj župnoj crkvi predvodio je vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić, a u koncelebraciji je sudjelovalo 12 svećenika na čelu sa župnikom i zlatoslavljenikom don Jozom Ančićem, koji je pozdravio sve nazočne u ovome prelijepom hramu Božjem. Biskup Tomo je u svojoj propovijedi govorio o dvjema sastavnicama ove proslave, a te su sv. Mala Terezija sa svojim svetačkim porukama poniznosti i proslava 50. obljetnice svećeničkoga djelovanja župnika don Joze, što ju je slavio u trodnevnici uoči Srca Isusova u Čeljevu gdje je s pukom gradio crkvu i 15. srpnja u rodnoj župi Kongori.
Na kraju Mise uslijedio je biskupov blagoslov ruža, a potom je župnik izrekao zahvale najprije Bogu koji ga je doveo do ovoga dana i svim svojim životnim suputnicima diljem naše mjesne Crkve, kojima je bio posrednikom Božjih milosti i duhovnih darova. Zahvalio je ovogodišnjem mladomisniku don Josipu Radošu, svome sumještaninu iz župe Kongore, koji je predvodio duhovnu trodnevnicu uoči ovoga svečanog blagdana zaštitnice župe, kao i svim svećenicima koji su ispovijedali vjernike i uzveličali ovo slavlje, te svima prisutnima. Inače i župnik je sudjelovao u duhovnoj pripravi kroza šest dana, tako da je obavljena devetnica u onom gotovo istom osebujnijem programskom smislu kao i prethodnih godina, s tim da je misna slavlja kroza sve dane pratio Župni pjevački zbor Nebeske ruže. Uime župljana predstavnica Župnoga pastoralnog vijeća održala je zahvalni govor, u kojemu su istaknuti svi pastoralni i graditeljski pothvati njihova župnika od 2007. godine do toga svečanoga dana, te su mu u znak zahvalnosti i kao prigodnu čestitku darovali sliku župne crkve, što je umjetnički uradak akademskoga slikara i kipara Stjepana Skoke, inače dekana Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.
Župnik don Jozo pozvao je sve prisutne župljane i goste, kao i predstavnike civilne vlasti da se okrijepe jelom i pićem u crkvenom dvorištu, što su priredili svi župljani pod vodstvom Župnoga pastoralnog vijeća.

Izvor: Crkva na kamenu