Sv. Marko – posvećen Bogu

Foto: Cnak

MOSTAR/CIM – Blagdan sv. Marka Evanđelista u ponedjeljak, 25. travnja, proslavljen je u crkvi Dobroga Pastira, župa Cim-Ilići. Zaštitnik Cima je sv. Marko, a Ilića sv. Luka. Središnje misno slavlje u 18 sati predvodio je don Ivan Bijakšić, župnik župa Ravno i Trebinja. U koncelebraciji bili su župnik don Pero Miličević, kapelan don Ivan Aničić te još desetak svećenika iz okolnih župa i rodom iz ove župe. Pjevanje je animirao župni zbor. Uz velik broj ministranata u prvim klupama pobožno su svetu Misu pratili ovogodišnji prvopričesnici koji su bili ures ovoga slavlja.
Sveti Marko ostavio nam je Riječi života, Evanđelje, u kojem bismo mi kršćani trebali tražiti odgovore na sva naša životna pitanja i probleme, rekao je don Ivan u homiliji. Sve će proći na ovome svijetu osim jednoga, a to je Božja Riječ. Ako zaista želimo da u našim životima bude djelatno Evanđelje, onda moramo biti ponizni. U poniznosti prihvatiti ono što nam Bog poručuje.
Župnik don Pero, na kraju misnoga slavlja zahvalio je svima koji su pridonijeli u što svečanijem slavljenju i pripravljanju proslave blagdana sv. Marka te pozvao vjernike i svećenike na zajedničko druženje u župnu dvoranu.
Uoči proslave sv. Marka, zaštitnika župe Cim, organizirana je i trodnevnica. U petak, 22. travnja, u 18 sati, svetu Misu prve večeri trodnevnice predslavio je don Domagoj Markić, svećenik na poslijediplomskom studiju u Rimu. U subotu, 23. travnja, večernju svetu Misu drugoga dana trodnevnice predvodio je don Rajko Marković, župnik župe Potoci. U nedjelju, 24. travnja, misno slavlje posljednjega dana trodnevnice u 18 sati predslavio je fra Tomislav Crnogorac, župni vikar župe sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Izvor: Crkva na kamenu