Sa sv. Markom hitimo Dobromu Pastiru

Foto: Cnak

MOSTAR/CIM – Blagdan sv. Marka apostola i evanđelista, 25. travnja, svečano je proslavljen u župi Cim u Mostaru gdje je crkva posvećena Kristu Dobromu Pastiru koja je ujedno i župna crkva za vjernike Ilića i njihova zaštitnika sv. Luku. Velik broj vjernika nazočio je svečanom misnom slavlju u 18 sati koje je predvodio don Mladen Šutalo, župnik župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika iz mostarskih i okolnih župa, a župnik don Ivan Perić ravnao je župnim zborom “Dobri Pastir” i zborom “Paulus” iz župe sv. Petra i Pavla u Rotimlji koji su svojim zajedničkim pjevanjem oplemenjivali ovaj svečani dan.
Predvoditelj slavlja čestitao je vjernicima njihova zaštitnika te u homiliji naglasio važnost i veličinu današnjega sveca kazavši kako je njegovo mjesto značajno zbog toga što je bio evanđelist koji je napisao najstarije Evanđelje te je kao takav više nego ostali evanđelisti isticao upravo Kristovo čovještvo.
Za ovaj dan vjernici su se duhovno spremali trodnevnicom, kada su svete Mise svake večeri uz mnoštvo vjernika služene u crkvi Dobroga Pastira. Prvu večer trodnevnice, u subotu 22. travnja, svetu Misu u 18 sati predvodio je župnik don Ivan Perić, a propovijedao je đakon don Marin Krešić, rodom iz ove župe. U nedjelju, na drugu večer trodnevnice, misno slavlje predvodio je i propovijedao don Ilija Petković, župni vikar u katedrali. Treću večer trodnevnice svetu Misu predvodio je i propovijedao don Damir Pažin, župni vikar župe Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna, a pjevali su mladi iz ove župe.
Lik sv. Marka u ovoj crkvi prikazan je s lavom, zajedno sa sv. Lukom iznad prezbiterija, kao što se i obično prikazuje i u drugim prilikama u likovnoj umjetnosti.
Razna su tumačenja zbog kojih je on dobio taj simbol. Prema nekima to je zato što njegovo Evanđelje ističe kraljevsko dostojanstvo Isusa Krista, “Lava iz koljena Judina”. Drugi opet kažu da je lav simbol Markova Evanđelja zato što to Evanđelje potanko opisuje Kristovo uskrsnuće i s velikim zanosom proglašava Kristovo kraljevsko dostojanstvo. Prema nekima opet simboli evanđelista nastali su na temelju viđenja proroka Ezekijela. Prema tome tumačenju sv. Marko ima simbol krilatoga lava jer svoje Evanđelje počinje s Ivanom Krstiteljem koji je “glas što viče u pustinji” (Mk 1,3).
Upravo je Marko evanđelist napisao onu rečenicu o Isusu učitelju: “Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu” (6,34). Neka ovu župu sv. Marko, zaštitnik, uvijek vodi Dobromu Pastiru.