Sv. Nikola Tavelić u Tomislavgradu

Foto: Cnak

Nakon sadržajnoga duhovnog i kulturnog programa koji se u Tomislavgradu organizirao kroz devet dana, svečano je 11. srpnja proslavljen sv. Nikola Tavelić, prvi kanonizirani hrvatski svetac i zaštitnik duvanjske spomen-bazilike. Koncelebrirano misno slavlje predslavio je Duvnjak mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, uza sudjelovanje brojnih vjernika i hodočasnika iz Duvanjskoga dekanata, susjednih župa iz BiH i Hrvatske. Misi je prethodila procesija gradom s kipom sv. Nikole Tavelića. Na početku misnoga slavlja dobrodošlicu svima, a osobito duvanjskome sinu mons. Boži Radošu uputio je župnik fra Slaven Brekalo.
U duhu Evanđelja, mons. Radoš govorio je kako je Isus od prvih učenika pa dalje kroz povijest slao učenike u svijet, “dvojicu po dvojicu” kako bi, poštujući njegove upute na tome putu nosili vatru i toplinu života i izgarali za njega te propovijedali i naviještali. Da bi mogli propovijedati i naviještati, najprije su trebali biti kod Isusa. “Naše su misli danas na našem sv. Nikoli, vidimo njegov završni čin, ali prije toga bilo je druženje s Isusom. Želio je da bude na njegovu ognjištu, u njegovu zavičaju, zato je išao putem kojim je Isus išao.”
Na kraju je sve pozdravio i svima poželio sretnu današnju svetkovinu gvardijan Franjevačkoga samostana fra Sretan Ćurčić.

Izvor: Crkva na kamenu