Sv. Vlaho – jamac neuništivosti Grada

Foto: Cnak

DUBROVNIK – Skupina od 33 hodočasnika iz župe sv. Jure u Viru sa župnikom don Ilijom Drmićem hodočastila je 2. i 3. veljače 2020. na 1048. festu sv. Vlahi u Dubrovnik. Hodočašće je upriličeno pod vidom molitve za uspjeh proslave 150. obljetnice njihove župe, koja je 2021. godine. Budući da su išli slaviti mučenika sv. Vlahu, odlučili su mu u molitve preporučiti sve svoje pokojne i žive župljane, a napose sve poginule u raznim ratovima, među kojima su i njihovi župnici don Ante Bakula (ubijen 1942.) i don Ante Zrno (ubijen 1945.). Lijepo su primljeni i ugošćeni u obitelji svoje bivše župljanke Zorice Budimir udate za Đuru Radovića prije više od 40 godina.
Središnje euharistijsko slavlje ispred dubrovačke katedrale na blagdan zaštitnika predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u koncelebraciji desetorice nad/biskupa i 70 svećenika, a bili su nazočni predstavnici drugih religijskih zajednica. Uz prisutne redovnice i domaće vjernike tu su i hodočasnici, štovatelji sv. Vlahe iz drugih župa Dubrovačke biskupije, kao i iz biskupija i župa diljem Hrvatske, BiH, Crne Gore te drugi vjernici bližih i udaljenijih zemalja, a napose valja spomenuti Hrvate iz Janjeva. Na ovoj proslavi bili su i državni, županijski i gradski dužnosnici.
Dubrovnik je sv. Vlahu izabrao kao svoga zaštitnika još prije 11 stoljeća. Kroza sve to dugo vrijeme grad je imao podosta svojih stradanja, ali je još uvijek tu zajedno sa svojim zaštitnikom, rekao je biskup Križić dodavši: “On je ovaj grad štitio bolje od njegovih prekrasnih zidina i utvrda. Sveti je Vlaho za Dubrovnik i više od zaštitnika: on je na neki način identitet ovoga grada. Njegov lik, kao lik nekog svemoćnog stražara, bdije nad ulaznim vratima grada i jamči sigurnost njegovim sadašnjim i budućim naraštajima. On je simbol postojanja i slobode, ali i jamac neuništivosti ovoga grada.”

Izvor: Crkva na kamenu