Svaki deveti kršćanin u svijetu progonjen zbog vjere

Foto: IKA

STRASBOURG (IKA) – Prema posljednjem izvješću organizacije “Open doors”, koje je predstavljeno u Europskom parlamentu u Strasbourgu, kršćanstvo je i dalje najprogonjenija vjera na svijetu.
Neprestani pritisci, ubojstva, uhićenja i razaranje crkava samo su neki od primjera progona 245 milijuna kršćana. Među pet zemalja u kojima se odvija najteži progon kršćana jesu Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija i Pakistan. Podatci pokazuju da jedan od devetero kršćana u svijetu danas doživljava progon zbog svoje vjere, dok je stanje u Africi još dramatičnije gdje čak jedan od šestero kršćana doživljava određenu vrstu nasilja, čime se najviše ističe Nigerija.
U kolijevci kršćanstva situacija nije ništa bolja, Sirija se nalazi na jedanaestom, a Irak na trinaestom mjestu “Open doors” popisa. Upravo o stanju u Siriji raspravljalo se i na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica Marijana Petir koja je upozorila da se progon kršćana u Siriji ponovo pogoršava, podsjetivši kako je na prošlogodišnjemu World Watch popisu Sirija bila na petnaestom mjestu.

Izvor: Crkva na kamenu