Svatko je rođen za slobodu i da živi u slobodi

Foto: CNAK

POLOG – Prošlo je 25 godina, 7. svibnja 2016., od zaustavljanja velike kolone tenkova JNA, zaprječivanjem ceste motornim vozilima i okupljanjem pučanstva na granici između općina Mostar i Široki Brijeg, u mjestu Polog. Ovo se dogodilo nedugo nakon sukoba na Plitvicama i stradanja hrvatskih redarstvenika u Borovu naselju pa je pučanstvo Širokoga Brijega i Hercegovine, osjetivši neprijateljske namjere JNA, odlučno stalo ispred tenkova i onemogućilo dalje kretanje tenkovskoj koloni. Cilj JNA bio je rasporediti se u zapadnom dijelu BiH i prema Hrvatskoj u smjeru Splita, a nakon tri dana koliko su trajali pregovori o propuštanju vojna kolona stacionirala se na području Kupresa.
Zaustavljanje tenkova bio je jedan od najdramatičnijih događaja koji su prethodili ratu u BiH i prekretnica u pogledu prema tzv. JNA u BiH budući da su se njezine postrojbe trebale uputiti prema zapadnom dijelu BiH i Splitu te tako pokušati podijeliti Hrvatsku na dva dijela.
U organizaciji GO HDZ-a BiH Mostar i GO HDZ-a BiH Široki Brijeg, na čelu s predsjednicima Damirom Džebom i Mirom Kraljevićem, održana je svečanost obilježavanja 25. obljetnice zaustavljanja tenkova u Pologu.
Izaslanstva HDZ-a BiH i HNS-a, predvođeno predsjednikom i hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem, izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno generalnim konzulom u BiH Draganom Matijevićem te predstavnici oružanih snaga BiH na čelu s general-pukovnikom Antom Jelečem, položili su vijence i zapalili svijeće u čast svim poginulim braniteljima na spomen obilježju u Pologu. Nakon polaganja vijenaca, služena je sveta Misa za poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi u Pologu. U koncelebraciji sa župnikom don Jakovom Renićem, don Radoslavom Zovkom, don Ivanom Zovkom i don Ivanom Štironjom svetu Misu slavio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.
U nadahnutoj propovijedi biskup Vukšić podsjetio je okupljeni puk na događaje iz prošlosti i usporedio ih s biblijskim motivima pozivajući sve na izgradnju trajnoga mira. “Gledajući kao kršćani na te događaje od prije dvadesetpet godina, primjećujemo da se na neki način u njima dogodilo, u sadržajnom smislu, nevjerojatno i neobično ponavljanje scene iz poznate biblijske priče o Davidu i Golijatu. (…) To jest, ponovljen je nasrtaj radi nasilnoga porobljavanja, kojega je pokušao vrlo snažni napadač, a ponovilo se također i prkosno buđenje zova slobode kod ugroženoga. Snažni osvajač je sa sobom nosio zastrašujuće ubojito oružje, oklopno kao i Golijat, i vodio brojne vojnike, a mali mu je opet, iako fizički posvema nezaštićen, hrabro stao na put. I uspio! No ovaj put je to učinio kao kršćanin, koji nije imao ni praćku. Dapače, u toj situaciji, vođeni zovom slobode i potrebom da ju obrane, kršćani su se u tom otporu odrekli i praćke i kamena oblaca. Imali su samo svoju želju za slobodom, osobnu hrabrost, mudrost pregovarača, pouzdanje da će uspjeti i da će Providnost uslišati njihove molitve. Za razliku od Davida, ovi kršćani nisu nasilnika gađali u čelo nego svojim prosvjedom i izgovorenim riječima ciljali su na njegovu savjest. I uspjeli su! Nasilnik nije ostvario svoje nakane kako je želio, a svaka majka je opet zagrlila živa i zdrava svoga sina.
Velika je to pouka maloga Pologa! Ona glasi: Poštuj život svakoga čovjeka! (…) Iz te pouke o poštivanju svakoga života proizlazi poruka da se ničiju slobodu ne bi smjelo dovoditi u pitanje, niti da se ikoga smije ometati na putu u slobodu. Jer svatko je rođen za slobodu i da živi u slobodi. I pojedinac i narod! (…) Da bi se slobodu moglo pravedno ostvariti i skladno živjeti, potrebno je da postoji mir”, poručio je biskup Vukšić.
Ovo misno slavlje pratila je svojim lijepim pjevanjem ženska klapa “Narenta” iz Mostara.
Nakon svete Mise, uslijedila je molitva za slobodu na spomen obilježju zaustavljanja tenkova u Pologu gdje je biskup Vukšić blagoslovio i 50 sudionika mini-maratona Polog – Široki Brijeg. Pobjednik ovogodišnjega jubilarnog mini-martona bio je Karlo Sušilović iz Tomislavgrada, član Atletskoga kluba “Svetice”. Program obilježavanja ovoga važnog događaja za hrvatski narod, 25. obljetnice zaustavljanja JNA tenkova u Pologu, završen je uz domjenak i druženje kod škole.

Izvor: Crkva na kamenu