Svečana akademija uoči ustoličenja msgr. Petra Palića

Foto: Cnak

MOSTAR – U predvečerje svetkovine Uzvišenja Svetoga Križa i 40. obljetnice posvete Gospine katedrale u Mostaru u nazočnosti biskupa iz BiH i Hrvatske te brojnih uzvanika iz političkoga i kulturnoga kruga Hercegovine upriličena je svečana Akademija u prigodi ustoličenja msgr. Petra Palića, novoga mostarsko-duvanjskoga biskupa i apostolskoga administratora Trebinjsko-mrkanske biskupije. Prije Akademije msgr. Ratko Perić blagoslovio je novosazdani Biskupijski kulturni centar koji se nalazi uza samu zgradu Biskupskog ordinarijata u Mostaru a nasuprot mostarske katedrale Marije Majke Crkve. O izgradnji i svrsi ovoga kulturnoga zdanja govorio je Toni Šarac. “Katolička Crkva u Hercegovini, institucionalno uobličena u svojim dvjema biskupijama – Mostarsko-duvanjskoj i već tisuću godina živoj Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji – svjesna svoga kršćanskog poslanja i povijesne odgovornosti, nastoji svoje naviještanje učiniti djelotvornijim ne samo kada je riječ o jezgri kršćanske vjere, nego i u cjelokupnu uljudbenu životu u povjerenoj joj sredini. U želji da taj posao danas u punom smislu ostvari, Biskupija je uspjela ponovo otkupiti svoje, nakon Drugoga svjetskog rata nacionalizirane, gospodarske zgrade uz biskupski dvor u Mostaru. Bio je to uistinu povijesni korak koji je omogućio ostvarenje velike zamisli: izgradnju moderna biskupijskog centra, primjerena potrebama poslanja Crkve u Hercegovini. Tako je ova ustanova, dekretom biskupa Pavla Žanića, službeno utemeljena 27. listopada 1989. kako bi se u sklopu tadašnjega Centra za vjersko-kulturnu djelatnost Biskupije izgradio prostor koji bi odgovarao umjetničkom blagu što ga Biskupija posjeduje”, kazao je Šarac ističući da je projekt ovoga zdanja 1990. godine izradio arhitekt akademik Zlatko Ugljen te da je projekt započet u vrijeme biskupa Žanića i nastavljen nakon rata u vrijeme biskupa Perića. Završetkom radova Biskupijski centar sada pod svoj krov prima biskupijsku centralnu knjižnicu, centralni arhiv, muzejsku riznicu i zbirku umjetnina koja nosi ime “Galerija prijateljstva”.
Potom je biskup Perić predvodio liturgijski obred blagoslova Biskupijskoga kulturnog centra. Nakon blagoslova započeo je prvi dio Akademije s pozdravima i govorima. Riječi pozdrava i dobrodošlice u ime organizatora uputio je generalni vikar don Željko Majić. Zahvalio je biskupu Ratku koji se “srcem i umom, tijelom i duhom posvetio djelu za koje ga je Gospodin pozvao, sav svoj život poklonio ovoj mjesnoj Crkvi hercegovačkoj: kroz punih 51 godinu svećeništva s nama je bio svećenik i brat, od toga kroz 28 godina biskupskoga služenja pastir i otac”. Zaželio mu je da ga Bog još dugo poživi kako bi nas mogao bogatiti svojom učiteljskom i pastirskom riječju. Don Željko je izrekao i dobrodošlicu novomu biskupu Petru: “Dobro došli u našu, a od sada i vašu Hercegovinu. Primamo Vas otvorena srca, puni pouzdanja da će pod Vašim vodstvom ova naša biskupijska zajednica, utvrđena u vjeri i zalijevana žrtvom, znojem i krvlju tolikih svjedoka vjere, vaših časnih prethodnika, tolikoga broja svećenika, redovnika, redovnica i vjernika, iz dana u dan sve više rasti u kršćanskom životu. Primamo Vas s punim poštovanjem, jer od sutra Vi u ovoj našoj crkvi predstavljate samoga Isusa Krista kao naš pastir i učitelj. Obećavamo Vam suradničku ruku na njivi Gospodnjoj, jer smo svjesni da samo u suradnji s Vama, našim pastirom, ova naša biskupijska zajednica može napredovati kao zajednica Božjega naroda na putu krjeposnoga života”.
Prisutnima se obratio i msgr. Marin Barišić koji je, obraćajući se biskupu Ratku, primijetio kako je rijetkost susresti ordinarija koji je, uza svu složenost pastirske službe, održao tolike duhovne vježbe posvuda, svim uzrastima i kategorijama, i objavio tolike knjige. Stoga je biskupu Periću poželio aktivnu mirovinu: “Riječ ti ne će utihnuti, nego će ordinirati u svojoj ustaljenoj redovitosti. Hvala ti na svjedočenju riječi i primjeru čovjeka od riječi”. Novom biskupu Petru Paliću, u ime biskupa Splitske metropolije, poželio je plodno služenje. Slikovito se izrazio, u skladu s biskupskim geslom msgr. Palića “Na tvoju Riječ”: “Ti koji si na Njegovu Riječ, poput galilejskog ribara Petra, bacao mreže u trootočkoj biskupiji [Hvar, Brač i Vis], ne zaboravi da se i na Neretvi riba lovi. Pozvan si Riječju Gospodnjom loviti, izvlačiti, spašavati, davati ruku, riječ, smisao života ljudima”.
Od msgr. Palića kao hvarskoga biskupa oprostio se generalni vikar msgr. Stanko Jerčić prisjećajući se zanimljivih trenutaka od njegova dolaska u biskupiju u travnju 2018. godine do odlaska u Mostar. Među govornicima na Svečanoj akademiji bio je i episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a pisanu čestitku dvojici biskupa uputio je i mostarski muftija Salem ef. Dedović. U ime civilnih vlasti dvojici biskupa obratio se i dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.
U drugome dijelu svečane Akademije predstavljena je nova knjiga biskupa Ratka Pođite i propovijedajte. Knjigu je priredila Crkva na kamenu, 160. u nizu izdanja ove izdavačke kuće, a Biskupova 27. knjiga u 28 godina biskupskoga služenja. O knjizi je govorio glavni urednik Crkve na kamenu prof. dr. don Božo Goluža. “U ovoj knjizi koju čitatelj ima u rukama biskup Ratko, odgovarajući na Isusov poziv: Pođite i propovijedajte (usp. Mk 16,15), donosi homilije izgovorene u raznim prilikama i na raznim mjestima, uglavnom izvan Hercegovine, a i ona jedna, izrečena na stolačkoj Radimlji, odnosi se na Bleiburg. Zbirka se sastoji od sedam poglavlja… Već sam broj objavljenih knjiga u našoj izdavačkoj kući, otkriva o kakvu je piscu i peru riječ… Bog je piscu dao svoje talente, a on ih je neumornim radom iskorištavao Stvoritelju na slavu i u Crkvi na kamenu i u Crkvi u svijetu na dobro čitatelja”.
Na kraju se prisutnima obratio biskup Ratko zahvalivši Bogu, svojim suradnicima, kao i svima onima koji su ga pozivali da propovijeda sve ove godine i vodi duhovne vježbe.
Glazbeni dio večeri predvodio je Akademski zbor Pro musica pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića a uz glasovirsku pratnju profesorice Marijane Pavlović. Uz ostale glazbene numere izveli su i skladbe “Kroz mnoge nam je nevolje u kraljevstvo Božje” i “Na tvoju riječ”, biskupska gesla biskupâ Ratka i Petra. Program je moderirao Viktor Zubac, profesor vjeronauka.

Izvor: Crkva na kamenu