Svečana Uskrsna osmina

Foto: Cnak

STUDENCI – Nakon vrlo svečano proslavljena Uskrsa, u župi i svetištu Presvetoga Srca Isusova u Studencima, uslijedila je svečana Uskrsna osmina. U povodu slavlja sakramenta svete krizme i Prve svete Pričesti, upriličena je sveta ispovijed u četvrtak 20. travnja za mlade slavljenike, krizmanike i prvopričesnike, te za njihove roditelje i kumove. Ispovijedalo je sedam svećenika. U povodu Prve svete Pričesti i krizme, upriličena je dvodnevna duhovna obnova koju je predvodio salezijanac don Damir Stojić, koji je posebno pozvao na vjeru u Isusa koji je uskrsnuo, te je živ prisutan među nama. Potkrijepivši tu činjenicu svetopisamskim zgodama, prisutne je pozvao da obnove vjeru u živoga Isusa, te da tu istu vjeru svjedoče i prenose drugima.
Posebno je bilo svečano u petak kada je upriličeno euharistijsko klanjanje u 20 sati, gdje se okupio veći broj mladih zajedno s ovogodišnjim kandidatima za svetu krizmu. Nakon što je don Damir svojim razmišljanjem uveo mlade u euharistijsko klanjanje, izložio je Presveto te je uz pjesmu, koju su vodili članovi Studentske molitvene zajednice Božja pobjeda, započela molitva. Bilo je dirljivo vidjeti toliki broj mladih koji su klečeći pred euharistijskim Isusom pjevali, molili i slavili Uskrsloga Spasitelja. Bio je to ujedno prvi petak u nizu devet pokorničkih petaka priprave na župnu svetkovinu Presveto Srce Isusovo, kao i priprava na odlazak na Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovar, gdje će se uputiti sedamdesetak mladih studenačke župe. Krizmaničko je slavlje upriličeno u subotu 22. travnja. Sunčan dan i lijepo vrijeme omogućilo je da se sveta Misa slavi u crkvenome dvorištu. Krizmanici, njih 64, jednobrazno odjevenih u nove tunike, uza svoje su kumove, roditelje, rodbinu i prijatelje, bili istinski ukras Svetišta. Svetu krizmu podijelio je generalni vikar don Željko Majić, kao delegat biskupa Ratka, koji je predvodio misno slavlje uz koncelebraciju župnika don Ivana Štironje, dekana ljubuškoga dekanata fra Ljube Kurtovića, bivšega studenačkoga župnika don Ivu Šutala, te domaće sinove: fra Radu Dragićevića, fra Radu Vukšića, mons. Ivana Vukšića, don Niku Luburića i don Antu Pavlovića. Poslije su se u župnoj dvorani pridružili i svećenici Čapljinskoga dekanata. Pjevanje je animirao župni zbor “Vrelo života”.
Uskrsna osmina završila je slavljem Prve svete Pričesti koja je upriličena na Drugu uskrsnu nedjelju – Nedjelju Božanskoga milosrđa, kada je po prvi put euharistijskoga Isusa primilo 19 prvopričesnika. Sveto misno slavlje predvodio je župnik don Ivan, čitali su roditelji, a pjevao dječji zbor “Plavi anđeli”. Kako bi prvopričesnici što bolje doživjeli susret s Isusom i da bi bili što slobodniji i opušteniji, umjesto uobičajenih recitacija, na kraju su u znak svoje zahvale Isusu, zajedno sa zborom otpjevali pjesmu: Isuse volim te. Njihove žuto-bijele uniforme, kao i vesela dječja lica, bile su odraz čistoga dječjeg srca koje nam je Isus ostavio kao primjer kakva trebaju biti srca nas koji sebe smatramo zrelima i odraslima.

Izvor: Crkva na kamenu