Svečani Gospini dani

Foto: Cnak

TREBINJA – U Trebinjskoj biskupiji, kojoj je nebeski zaštitnik sv. Mihovil Arkanđeo, od četrnaest župa u njih se šest kao vlastita župna zaštitnica časti Marija Bogorodica u raznovrsnosti svojih godišnjih svetkovina. Na Trebinji Velika se Gospa ili Uznesenje Blažene Djevice Marije u nebesku slavu liturgijski štuje od pamtivijeka. To znači i prije 1620. godine, kada je dubrovački benediktinac, Krizostom Antić, trebinjski biskup (1615.-1647.), blagoslovio obnovljenu crkvu pločaru na Bari, u kojoj se nalazio oltar sv. Roka, francuskoga laika i patnika, zaštitnika od povijesnih kužnih bolesti i suvremenih epidemioloških zaraza. I tu se na Bari svečano častila Velika Gospa 15. kolovoza, a sutradan, 16. kolovoza, liturgijski i procesijski štovao se sv. Roko. Godine 1832. obnovljena je crkvica blagoslovljena na čast sv. Roka. A kada je sagrađena župna crkva na Navijalima, tristotinjak metara zapadno od Bare, točnije 1938. za župnikovanja don Nikole Bošnjaka (1936.-1939.), crkvica na Bari posve je pripala svetomu Roku i njegovu svečanu danu, sutradan po Velikoj Gospi.
Ove 2021. godine, župnik Ravna i župni upravitelj Trebinje, don Ivan Bijakšić, Mostarac, pozvao je biskupa u miru Ratka da predvodi svečanosti Velike Gospe. U okviru Trodnevnice u čast Marijina Uznesenja, biskup je 14. kolovoza u 19 sati slavio svetu Misu uočnicu u nazočnosti pedesetak vjernika predvođenih župnim zborom. Prenio im je pozdrave biskupa Petra. Mladi dušobrižnik don Ivan okupio je zborove dviju župa Ravna i Trebinje. Tako za veće svetkovine oba zbora animiraju liturgijska slavlja zajedno u objema župama.
Nedjeljnu jutarnju svetu Misu 15. kolovoza župnik je koncelebrirao s biskupom u ravnanjskoj crkvi u 9 sati. Cijela crkva odzvanja ne samo molitvom vjernika koji su ispunili klupe, nego i njihovim glasovima crkvenih Gospinih pjesama. U 11 sati počela je svetkovinska sveta Misa u župnoj crkvi svečarici na Trebinji. Biskup je u propovijedi posebno istaknuo dva Isusova nastupa kada je primijećena i Marijina uloga: u Kani Galilejskoj i na Kalvariji, na početku i na svršetku Gospodinova javnoga djelovanja.
Na Bari 16. kolovoza okupio se domaći i hodočasnički svijet da iskaže zavjetne molbe i zahvale sv. Roku, zaštitniku od raznih bolesti, osobito od epidemije. U koncelebraciji s biskupom: župnik don Ivan, dekan don Ivica iz Neuma, nekadašnji župnici: don Bariša (1969.-1971.), don Krešimir (1971.-1974.) i don Pero (2013.-2018.) župnik iz Rotimlje, te don Nedjeljko iz Gradca, don Antun iz Hrasna, don Ante biskupov tajnik te don Anđelko župnik iz Hutova, koji je za vrijeme svete Mise ispovijedao hodočasnike.
U homiliji biskup je usporedio onoga mladića koji se javio Isusu s pitanjem vječnoga spasa (Mk 10). Kada ga je Isus uputio na opsluživanje Božjih zapovijedi, a mladić odgovorio da ih obdržava od najmlađe dobi svoje, Isus mu je pokazao još brži put: neka proda što ima, dadne sirotinji i slijedi Gospodina.
Pod svetom Misom, koja je služena ispred kapelice sv. Roka, pjevala su oba župna zbora, a don Ivan dirigirao.

Izvor: Crkva na kamenu