Svečano proslavljen blagdan sv. Antuna opata

Foto: Cnak

KAŠČE – Mještani Kašča svečano su proslavili blagdan nebeskoga zaštitnika sv. Antuna opata. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Goran Ćorluka, duhovni pomoćnik u veljačkoj župi, kojem je to bio prvi posjet ovom mjestu. U koncelebraciji su bili župnik don Jozo Čirko i don Marin Marčić, župnik Muća Donjeg.
Propovjednik je podsjetio da je Antun bio bogat i mlad, ali ga ni bogatstvo ni mladost nisu spriječili da raste u svetosti i savršenosti, i to kroz mnoge kušnje. Onaj tko se odluči za život po evanđelju, proći će svoju Kalvariju, ali će mu Bog dati da u srcu osjeti i neizmjernu radost i zadovoljstvo jer je povezan s Bogom i jer čini dobro ljudima, naglasio je fra Goran u svojoj propovijedi.
Na kraju euharistijskoga slavlja fra Goran je blagoslovio i novu sliku sv. Antuna koju su fra Stipan Klarić, veljački župnik i on za ovu prigodu darovali ovoj grobljanskoj kapelici.
U Kašče su za ovu prigodu pristigli i odseljeni mještani, kao i župljani iz Šipovače, Vojnića i Gornjega Kašča, koje je u sastavu župe Stilja (Splitsko-makarska nadbiskupija). Blagdan nebeskoga zaštitnika prigoda je da se obitelji ponovo okupe, posjete grobovi i ognjišta a ostatak dana proveden je u međusobnu druženju.
Svećenike, a kasnije su se pridružili don Ivan, župnik Oraha i Stilja i fra Duje, župnik Zavojana, je i ovom prigodom ugostila obitelj Maretinih sinova Milana i Ivana Primorca.