Svečano proslavljen patron župe Stolac

Foto: Cnak

Stolac je proslavio svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka, 20. srpnja 2017., koji je patron župe, dan grada i općine. Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sveta Misa, a pod Misama pjevali su gosti i stolački župni zborovi: prvu večer trodnevnice svetu je Misu slavio vlč. Pavao Filipović, župnik i dekan iz Suhopolja, pod Misom pjevao je suhopoljski župni zbor, drugu večer don Ivan Marčić, kapelan iz župe sv. Ivana iz Mostara, pjevala je stolačka djevojačka skupina “Vidoštačka kraljica”, treću večer don Damjan Raguž, župnik iz Rotimlje, pjevala je stolačka djevojačka skupina “Angelus”. Svaku večer u popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika, pa se stolački puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Ilindan.
Prvu večer trodnevnice, 17. srpnja poslije svete Mise, u 20 sati, organizirana je kod crkve u Stocu “Šesnaesta večer folklora”, u kojoj je sudjelovalo 10 društava i klapa: HKUD “Stolac”; KUU “Suhopolje”; HKUD “Luke” – Višići; HKUD “Dubrave”; HKUD “Rotimlja”; HKUD “Brotnjo” – Čitluk; HKUD “Herceg Stjepan” – Blagaj-Buna; HKUD “Prenj”; HKUD “Domanovići”; muška klapa “Stina” – Ploče. A po prvi put na Smotri folklora u Stocu nastupila je klapa “Aurora” iz Stoca. Sva ova društva su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnoga blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenoga programa nastupio je Marin Previšić i grupa “Kamen”, koji su svojim skladnim pjevanjem oduševili okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet.
Na Ilindan, 20. srpnja u 11 sati, u dvorištu župne crkve okupilo se nekoliko tisuća vjernika, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Mijom Gorskim, pomoćnim biskupom zagrebačkim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata. Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Poslije molitve i blagoslova “Urbi et orbi – Gradu i svijetu” svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnoga centra. Veliki župni zbor “Mladi” predvodio je liturgijsko pjevanje. Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja misnoga slavlja, izrazivši mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku akad. slikara Mišela Stojanovića, akril na platnu “Stolački vidoški grad”. Biskup je zahvalio na riječima dobrodošlice i započeo svetu Misu. Poslije Evanđelja slijedila je biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio za uzor svima koji vjeruju u jednoga Boga, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pri kraju svete Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku don Rajku na pozivu, biskupu Ratku na dopuštenju služenja ove svete Mise.
Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćega folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Navečer kod župne crkve opet se okupilo nekoliko tisuća poklonika glazbe, a posebno djece i mladih, na “Ilindanski koncert” koji je priredila popularna grupa “Enigma” iz Čitluka, a gost večeri bio je poznati hrvatski pjevač Dražen Zečić, koji su svojim bogatim repertoarom sve oduševili.

Izvor: Crkva na kamenu