Svečano proslavljen sv. Bonaventura

Foto: https://www.biskupija-banjaluka.org/

BANJA LUKA (KTA) – Svečanim euharistijskim slavljem Banjolučka biskupija i katedrala proslavile su 15. srpnja 2023. svetkovinu svoga nebeskoga zaštitnika sv. Bonaventure, biskupa i crkvenog naučitelja. Euharistijsko slavlje, koje je započelo svečanom procesijom iz zgrade Biskupskog ordinarijata, predvodio je u katedrali sv. Bonaventure nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik Biskupske konferencije BiH, u zajedništvu s petoricom biskupa koji su prije ove proslave sudjelovali na 87. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH. Koncelebrirala su 33 svećenika, koji su najvećim dijelom aktivni u pastoralu Banjolučke biskupije. Na svetoj Misi sudjelovale su također sestre Klanjateljice Krvi Kristove, Milosrdnice sv. Vinka Paulskog i Misionarke ljubavi poznate kao sestre Majke Terezije. Liturgijsko pjevanje animirao je prošireni katedralni zbor pod ravnanjem koordinatorice crkvenog pjevanja u Banjolučkoj biskupiji s. Julijane Djaković i uz orguljsku pratnju s. Benite Antolović.
Pozdrav prije početka svete Mise uputio je biskup Franjo Komarica. Nakon što su pročitana misna čitanja te trajni đakon navijestio evanđeoski odlomak, prigodnu propovijed pod naslovom “Djela Kristova napreduju u skladu vjere i kulture” uputio je nadbiskup Vukšić.
Nadbiskup Vukšić najsrdačnije je zahvalio “za višegodišnje djelovanje na slavu Božju i za dobro Crkve Božje u biskupijama u BiH” savjetniku Apostolske nuncijature u BiH mons. Amauryu Medini Blancu koji će uskoro poći na novu službu u Apostolskoj nuncijaturi u Beču. Darovao mu je sliku koja prikazuje put u daljinu. “Mons. Blanca i do sada su vodili putovi na razne strane u Crkvi i svijetu pa neka nastavi i dalje kamo god ga Crkva bude slala širiti kraljevstvo Božje i dobro na ovome svijetu”, rekao je nadbiskup Vukšić i darovao mu sliku s potpisima članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Mons. Blanco zahvalio je za dar i za upućene riječi.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA