Svečanosti u župi Grabovici

Foto: Cnak

GRABOVICA – Središnje slavlje blagdana sv. Ante Padovanskog za cijelo buškoblatsko područje, najsvečanije je proslavljeno na njegov blagdan u utorak 13. lipnja u Grabovici, župi sv. Ante Padovanskoga. Na ovaj svečani dan okupe se ne samo domaći i iseljeni župljani Grabovice i ostaloga buškoblatskoga kraja, nego i hodočasnici iz susjednih livanjskih župa. U 11 sati započelo je svečano trostruko slavlje: proslava zaštitnika župe, Prva sveta Pričest za prvopričesnike te sveta Potvrda za krizmanike. Svetu Misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić u suslavlju sa župnikom don Blažom Ivandom, dekanom ovoga dekanata don Ilijom Drmićem i još desetak svećenika. Nakon krizmaničkoga pozdrava biskupu, svećenicima i okupljenim vjernicima uslijedila je procesija oko crkve s kipom sv. Antuna uz pjevanje Litanija Svih Svetih.
Sakrament Prve svete Pričesti primilo je četvero djece, a krizmano je sedmero mladih. Misno slavlje pratio je svojim skladnim pjevanjem župni zbor.
U svojoj homiliji biskup Petar najprije se obratio prvopričesnicima, nevinoj dječici, za njih je rekao da danas na poseban način postaju dio Božjega života, a onda krizmanicima kao novim promicateljima naše vjere i to u vremenima koja su danas teška i nameće nam se toliko krivih ponuda i poruka. Kazao je i da odraslima, zrelim vjernicima nedostaje iskrene djetinje vjere te sve pozvao da imamo beskrajno povjerenje u Boga. Vjerujemo da će naši mladi svoj uzor naći i u svecu kojega danas posebno slavimo. Taj je primjer i najvećega poznavatelja Božje riječi mladima i ostalim vjernicima u propovijedi približio biskup Palić.
Na kraju misnoga slavlja župnik don Blaž zahvalio je biskupu Petru, svim svećenicima, svim župnim suradnicima na sudjelovanju u ovome svečanom danu. Pozdravio je sve okupljene, osobito prvopričesnike i krizmanike te njihove roditelje, sve hodočasnike i štovatelje sv. Ante. Na osobit način pozdravio je caritasove štićenike, djecu i mlade, pod vodstvom don Željka Majića koji su na štandu izlagali svoje rukotvorine. Također u župnome dvorištu Marijanska vinkovska mladež iz Livna nudila je slastice i palačinke a novac su prikupljali za humanitarne svrhe.
Uoči proslave župnoga patrona župnik je upriličio duhovnu trodnevnicu u čast nebeskoga zaštitnika. Večernje svete Mise predvodili su karmelićanin Zvonko Martić, zatim don Nikša Pavlović, te uočnicu msgr. don Ivan Vukšić. Vjernici su kroz sve dane, prije pobožnosti i sv. Mise, imali prigodu za svetu ispovijed.

Izvor: Crkva na kamenu