Svećeničko je služenje dar, a ne funkcija ili ugovor o radu

Foto: RV

VATIKAN (RV) – Papa Franjo na Misi u četvrtak 19. rujna istaknuo je da prisvajajući si dar služenja, sebe stavljamo u središte i pretvaramo ga u funkciju. Na taj način gubimo srce svećeničkoga i biskupskoga služenja. Iz nedostatka kontemplacije dara proizlaze sva zastranjenja koja poznajemo, upozorio je.
Svećeničko je služenje, nadodao je Papa, dar Gospodina koji nas je pogledao i rekao “slijedite me”. To je dar prije negoli služba, funkcija ili ugovor o radu. Služenje nije ugovor o radu. “Raditi” je u drugom planu. Moramo primiti dar i čuvati ga kao dar i odatle, iz kontemplacije dara, sve proizlazi. Kada zaboravimo na to, postavljamo se kao vlasnici dara i pretvaramo ga u funkciju, te se na taj način gubi srce služenja; gubi se Isusov pogled koji je sve nas gledao i rekao: “slijedi me”; gubi se i besplatnost.
Iz tog nedostatka kontempliranja dara i služenja kao dara, proizlaze sva zastranjenja koja poznamo; od najružnijih koja su strašna, do onih svakodnevnih koja su naše služenje stavila u središte nas samih, a ne u središte naše zahvalnosti za dar i u ljubav prema Onome koji nam je dao službu kao dar. To je dar koji nam je darovan proročkom riječi i polaganjem ruku svećenika, te vrijedi za biskupe i svećenike. Važno je promatrati i kontemplirati dar služenja kao dar a ne kao funkciju. Činimo ono što možemo dobrom voljom, vlastitom pameću, uvijek čuvajući taj dar.
Zaboraviti da dar mora biti u središtu, to je ljudski. U Evanđelju po Luki, farizej je ugostio Isusa u svojoj kući, zaboravljajući mnoga pravila gostoljubivosti i darove. Isus ga je upozorio na to, pokazujući ženu koja je darovala sve što je on kao domaćin zaboravio: vodu za pranje nogu, poljubac za dobrodošlicu i pomazanje glave uljem. Bio je dobar čovjek i farizej, no zaboravio je dar poštovanja i zajedničkoga života, što je također dar.