Svećeničko ređenje u Mostaru

Foto: Cnak

MOSTAR – U nedjelju, 25. lipnja 2017., u katedrali Marije Majke Crkve biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić zaredio je za svećenike trojicu đakona Hercegovačke franjevačke provincije: fra Zvonimira Pavičića, fra Alena Pajića i fra Augustina Čordaša te đakona Mostarsko-duvanjske biskupije don Marina Krešića.
Fra Zvonimir je rođen 25. listopada 1989. u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg. Osnovnu i srednju školu završio je u Širokom Brijegu. Na Humcu je 10. srpnja 2011. položio svoje prve privremene zavjete. Doživotne zavjete položio je 20. rujna 2015. Za đakona je zaređen 26. veljače 2017.
Fra Alen je rođen 19. veljače 1988. u Tesliću. Osnovnoškolsko obrazovanje pohađao je na Počitelj Brdu i u Čapljini, a srednjoškolsko u Čapljini i Čitluku. Prve privremene zavjete dao je na Humcu, 15. srpnja 2010. Doživotne zavjete položio je u Međugorju 14. rujna 2014. Za đakona je zaređen 26. prosinca 2015.
Fra Augustin je rođen 21. prosinca 1989. u Sarajevu, a u Mostaru je završio osnovnu i srednju školu. Na Humcu je 15. srpnja 2010. položio svoje prve privremene zavjete. Doživotne zavjete položio je u Međugorju 2014., diplomirao je u Zagrebu 2016. godine, a zaređen je za đakona 26. prosinca 2016. u Mostaru.
Don Marin je rođen u Mostaru, 6. prosinca 1992. Osnovnu školu pohađao je u Osnovnoj školi Cim od 1999. do 2007., gimnaziju u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić” u Travniku od 2007. do 2011., gdje je i maturirao, a filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu od 2011. do 2016., gdje je i diplomirao 10. studenoga 2016. Od početka rujna 2016. biskup ga je Ratko odredio za pastoralnu godinu prakse u Biskupijskom caritasu i u župama Sv. Marka u Cimu i Sv. Luke u Ilićima u Mostaru, gdje se pripremao za đakonat. Đakonsko ređenje primio je 4. prosinca 2016. u rodnoj župi sv. Marka evanđelista u Cimu u crkvi Krista Dobrog Pastira. Svoj đakonski praktikum nastavio je u rodnoj župi.
Obred svećeničkoga ređenja započeo je u 10 sati. U koncelebraciji je bilo više od dvadeset svećenika, među njima i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. Prisutni su bili i mnogi bogoslovi, franjevački novaci i sjemeništarci te časne sestre koji su zajedno s vjernicima, rodbinom i prijateljima ređenika ispunili katedralu. Misno slavlje pratio je katedralni zbor “Marija”.
Biskup Ratko uputio je prigodnu homiliju i ujedno poruku i uputu ređenicima u njihovu daljnjem pozivu na njivi Gospodnjoj govoreći kako se Isus poslužio slikom pastira u odnosu na svoje stado. Ova slika iz života može se primijeniti na nas ljude, svećenike i vjernike. Svećenici se trebaju upitati je li u njima lik Dobroga Pastira koji je spreman i svoj život položiti za svoje vjerno stado, ili je u njima lik najamnika koji je teško osuđen u samoj Isusovoj alegoriji. Isus je Pastir dobri. Dobri pastir daje život svoj za ovce (Iv 10,11). “Isus je po svojoj naravi svećenik. On od vas danas izabranih želi da to i vi budete. Dobri pastiri daleko su od sebičnosti, a pravi su nositelji svakoga dobra za duhovnu i vječnu korist drugih, svega vjernoga stada”, poručio je biskup Ratko novoređenicima.
Na kraju je čestitke i pozdrave uputio i Provincijal zaželjevši im obilje Božjega blagoslova u njihovu svećeničkom pozivu.

Izvor: Crkva na kamenu