SVEĆENIK POLIO MITROPOLITE KISELINOM

Foto: Cnak

Orthodox Times, 25. lipnja 2021. Članovi Svetoga Sinoda Grčke pravoslavne Crkve, sedmorica mitropolita, odlučila su da se iz svećeništva otpusti 37-godišnji prezbiter zbog trgovine drogom. Ime se svećeniku ne spominje. Suđenje mu je bilo u samostanu Petraki u Ateni 24. lipnja ove godine. Nakon što je čuo presudu svećenik je korozivnom tekućinom polio sedmoricu episkopa po rukama, očima i licu i nanio im opekline. Nakon napada kiselinom na mitropolite, javni je tužitelj u Ateni ispitao dotičnoga prezbitera. I sam svećenikov odvjetnik izjavio je da je njegov štićenik potreban psihijatrijskoga liječenja. Prema riječima crkvenoga glasnogovornika, pogođeni hijerarsi bili su zbog opeklina prevezeni u dvije atenske bolnice. U napadu je povrijeđen i policajac koji je priskočio u pomoć mitropolitima i još dvije laičke osobe. Grčki mediji pokazali su slike sudačke sobe u samostanu Petraki, koja služi kao sjedište Svetoga Sinoda Grčke pravoslavne Crkve. Na slikama se vidi namještaj i dokumenti poprskani smeđastom tekućinom.
Grčki državni vrh s predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou na čelu i premijerom Kirijakom Mitsotakisom osudili su taj svećenikov čin. Neposredno nakon što su objavljeni dramatični događaji, ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej telefonski je razgovarao s poglavarom Grčke pravoslavne Crkve, atenskim arhiepiskopom Jeronimom. U medijskoj izjavi Patrijarh je poželio svima povrijeđenima brz oporavak i povratak u njihove službe.
Prema informacijama navedena portala, povrijeđeni su mitropoliti: Dimitrije iz Goumenisse, Antonije iz Glyfade, Nikodim iz Kassandrije, Andrija iz Drinoupolisa, Kalinik iz Arte, Kiril iz Kifissije i Dionizije IV. iz Zakynthosa.
* Tko ukrade koku, ukrast će i voku, veli narod. A tko ukrade voku, otići će i u drogu, trujući i sebe i druge. Tko je kadar drogom naškoditi duši i tijelu svojih bližnjih, taj je kadar i najotrovnijom kiselinom poškropiti po očima ne samo sedam nego i svih stotinu i sedam episkopa u Grčkoj. Kada je u Starom Zavjetu kralj David počinio grijeh “popisa pučanstva”, rekao je o sebi: “vrlo sam ludo radio” (2 Sam 24,10). Grijeh je najveća ludost! Veća čak i od najvećega mahnitluka jer je svjesna i hotimična ludorija!
S obzirom na crkveno nazivlje, u Grčkoj se sva rezidencijalna episkopska mjesta zovu mitropolijama, a episkopi mitropolitima. Tako i u Makedoniji. U Srpskoj pravoslavnoj Crkvi mitropoliti su po jedan u Srbiji, koji je ujedno patrijarh, te u Crnoj Gori na Cetinju i u Zagrebu za Hrvatsku i Sloveniju.

Izvor: Crkva na kamenu