Sveta Misa i komemoracija na Radimlji

Foto: Cnak

STOLAC – U subotu, 22. svibnja 2021., upriličena je na Radimlji kod Stoca godišnja komemoracija s misnim slavljem za sve poginule katolike hrvatskoga naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću. U 17,30 sati kod spomenika podignuta 2005., ovogodišnje stolačke krizmanice predmolile su pred okupljenim mnoštvom slavna otajstva krunice za vjerne mrtve. Na početku je župni zbor intonirao, a sav puk složno prihvatio pučku Gospinu pjesmu “Čuj nas, Majko, nado naša”, nakon čega je župnik don Rajko Marković započeo uvodni dio krunice: Vjerovanje i tri Zdravomarije, a potom su krizmanice nastavile. Poslije ove duhovne točke, u 18 sati slijedila je komemoracija, a nakon toga sveta Misa koju je predvodio biskup u miru msgr. Ratko Perić.
U koncelebraciji je bilo desetak svećenika, posluživao đakon i ministranti, liturgijsko pjevanje vodio župni zbor “Mladi”, a misna čitanja i molitvu vjernika izgovorili mladi u narodnim nošnjama. U polukrugu oko spomenika poredali se, poput počasne straže, mladi iz stolačkoga župnog folklora: HKUD “Stolac”. U svetoj Misi okupljeni je puk pobožno sudjelovao, molio i pjevao, a na licima se primijetila ozbiljnost, znak da je vjerničko mnoštvo, od više stotina sudionika, svjesno i svetoga trenutka i svetoga tla na kojem stoji, jer prema istraživanju na stolačkom prostoru, osobito na Radimlji i u okolnim jamama, u mjesecu svibnju 1945. nastradalo je oko 10.000 hrvatskih katolika.
Nakon Evanđelja koje je navijestio đakon Ivan Aničić, don Nikola Menalo, župnik Blagaj-Bune, održao je homiliju. Župnik je na kraju izrazio zahvalnost dragome Bogu, svima koji su sudjelovali u organizaciji, vjernicima na dostojanstvenu sudjelovanju, predvoditelju misnoga slavlja, propovjedniku, koncelebrantima.

Izvor: Crkva na kamenu