Sveta Misa u povodu 100. obljetnice smrti bl. Karla Austrijskog

Foto: KTA

SARAJEVO – Vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić 18. travnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predslavio je Misu u povodu 100. obljetnice smrti posljednjeg austrijskog cara i hrvatsko-ugarskoga kralja. Na Euharistiji su sudjelovali predstavnici Bratstva bl. Karla i Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite na čelu s Claudom Grbešom.
Na početku Mise nadbiskup Vukšić rekao je kako su na pomoćnom oltaru, što ga je ovoj katedrali darovao njegov prethodnik car Franjo Josip, za ovu prigodu vjernicima na štovanje izložene relikvije ovoga posljednjeg austrijskog cara i ugarsko-hrvatskoga kralja, kako je glasio Karlov službeni naslov. “Te moći je 4. ožujka 2018. u ovoj prvostolnici kardinal Vinko Puljić primio od vojvotkinje Camille Habsburg-Lothringen, izravnoga potomka obitelji blaženoga Karla”, kazao je mons. Vukšić.
U homiliji, kojoj je za naslov stavio riječi bl. Karla Austrijskog: “Najvažnije je da narodi žive u miru”, nadbiskup Vukšić spomenuo je da je sarajevska katedrala tijekom svoga postojanja pod svojim svodovima doživjela brojna euharistijska slavlja i vidjela mnoga pobožna lica te proslavila i obilježila brojne obljetnice i blagdane. Danas je, međutim, ona prvi put svjedok euharistijskoga slavlja u čast jednoga blaženika Katoličke Crkve, duhovnoga velikana koji je bio i njezin kralj, istaknuo je nadbiskup te ukratko opisao životni put Karla Austrijskog.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA