Sveta Misa za pobijene franjevce i puk

Foto: Cnak

MOSTAR – Gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Danko Perutina uz koncelebraciju brojnih svećenika predslavio je 14. veljače 2022. svetu Misu u spomen na pobijene franjevce i vjernike Mostara i okolice, žrtve Drugoga svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.
Podsjetio je kako je prije točno 77 godina krvavo završio hladni dan u tom samostanu. Bila je Čista srijeda, 14. veljače 1945. Franjevci su na jutarnjim Misama ispovijedali i pepeljali puk. U gradu je grmio i bjesnio rat. Navečer nisu mogli u Kor moliti Večernju. Partizani su okupirali samostan, sve franjevce uhitili u samostanskom dnevnom boravku. Izdvojili su provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja, stare i nemoćne fra Bernardina Smoljana, fra Jozu Bencuna i fra Rafu Prusinu, župnika iz Tepčića fra Kažimira Bebeka i profesora hrvatskog jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu fra Nenada Venacija Pehara. Okupljeni su se s poštovanjem sjetili njihove žrtve, kao i žrtve brojnih vjernika Hercegovine i Mostara koje su partizani ubili.
U spomen na pobijenu subraću, franjevci iz mostarskoga samostana otišli su na Čekrk, mjesto ubojstva, gdje su se pomolili i zapalili svijeće. Nakon svete Mise Frama Mostar izvela je prigodni recital o pobijenim franjevcima.

Izvor: Crkva na kamenu