Sveta Stolica jamči potporu pregovorima na Bliskom istoku

Foto: CNS

VATIKAN (RV) – Sveta Stolica ohrabruje međunarodnu zajednicu da održi živim plamen dijaloga na Bliskom istoku, istaknuo je msgr. Fredrik Hansen, otpravnik poslova u Uredu stalnoga promatrača Svete Stolice pri Organizaciji Ujedinjenih naroda, govoreći na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja je završila 22. siječnja u New Yorku. Osim toga, Sveta Stolica jamči međunarodnoj zajednici svoju potporu u inicijativama usmjerenima na napredak rješenjâ postignutih pregovorima te u njezinu zauzimanju za mir.
Nit vodilja njegovih riječi bio je nedavni govor pape Franje upravljen Diplomatskom zboru ovjerovljenom pri Svetoj Stolici, u kojemu je Papa ponovo izrazio zabrinutost za to područje svijeta, odakle od početka godine i dalje stižu zabrinjavajuće vijesti. Posebno je mislio na povećanje napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država, kao i na krizu u Iraku i Libanonu, uz rizik da se postave temelji za širi sukob koji bismo svi htjeli izbjeći. Stoga je vrlo važno, napomenuo je msgr. Hansen, da se s tim izazovima suočimo holistički, kao i to da se međunarodna zajednica zauzme za otvoren i konstruktivan dijalog, utemeljen na načelima na kojima su prije 75 godina izgrađeni Ujedinjeni narodi.
Sveta Stolica i Papa i dalje posvećuju posebnu pozornost svetom gradu Jeruzalemu, njegovu pozivu grada mira, napomenuo je msgr. Hansen te stoga istaknuo apel, koji su više puta uputili i Ujedinjeni narodi, da se održi status quo svetih mjesta u Jeruzalemu, koja su draga Židovima, kršćanima i muslimanima, te važna za kulturnu baštinu cijele ljudske obitelji.
Papa je u spomenutom govoru Diplomatskom zboru snažno istaknuo kako je hitno potrebno da cijela međunarodna zajednica potvrdi svoju obvezu potpore mirovnom izraelsko-palestinskom procesu. Dok je glavni tajnik u izvješću za prosinac napomenuo da je žalosna alternativa to da se stanje nastavi stalno pogoršavati, smanjujući mogućnost rješenja s dvije države, utemeljenoga na liniji iz 1967. godine.
Na čitavo bi se to područje moglo primijeniti ono što je papa Franjo nedavno rekao u odnosu na Izrael i na Palestinu. Kao i u cijelom svijetu, uoči 75. obljetnice Organizacije Ujedinjenih naroda, u kojemu mnogo ljudi u nevolji očekuje mir, sigurnost i blagostanje.
Papa je svoje misli upravio i na Siriju. Valja razlikovati veo šutnje koji bi mogao pasti na rat koji je u posljednjih deset godina uništio tu zemlju, istaknuo je Papa potičući da se pronađu odgovarajuća rješenja kako bi se voljenom sirijskom narodu omogućilo da pronađe mir i započne obnovu zemlje. Međutim, papu Franju zabrinjava i ravnodušje prema sukobu u Jemenu, koji trpi zbog najteže humanitarne krize novije povijesti, istaknuo je msgr. Hansen.

Izvor: Crkva na kamenu