Svetac se ne rađa, svecem se postaje!

Foto: Cnak

JARE – Svi Sveti čija se svetkovina slavi kao zaštitnik župe Jare, u župi nedaleko od Širokoga Brijega, svečano je obilježena 1. studenoga svetom Misom u 11 sati. Svečano euharistijsko slavlje u jarskoj crkvi, koju su za ovu prigodu osim domaćih župljana dobro posjetili i župljani koji su se prije više godina odselili u gradove i u mnoge krajeve inozemstva, predvodio je i propovijedao don Ilija Petković, kapelan u katedralnoj župi u Mostaru uz koncelebraciju don Đure Bendera, župnika na Gradini, don Pere Marića, župnika u Pologu te domaćega župnika don Krešimira Pandžića.
Pred okupljenim vjernicima propovjednik je naglasio kako je blagdan Svih Svetih od presudne važnosti za sve vjernike i kako bi se svi trebali truditi da postanemo sveti. Mi većinom vjerujemo da ćemo biti blaženi i sretni ako imamo puno uspjeha, priznanja, posjeda, novca, ako smo u očima drugih “netko i nešto”. Nije sreća nositi posebnu marku odijela, uživati u porocima ovoga svijeta ili biti osigurani protiv svih opasnosti. Isus nudi drugi put, a to je: budi milosrdan, oprosti drugome, prihvati ga jer je drugačiji, razumi ga, odbaci nasilje, uspostavi mir, pogledaj svoje srce, očisti ga od svih opačina i zala. To je ono što Isus od nas traži, a što su brojni prije nas ostvarili i tako zaslužili nebo. Ako tako budemo nastojali živjeti, susrest ćemo se jednoga dana sa Svima Svetima i svojim dragim pokojnicima u Božjem vječnom kraljevstvu. Osvrnuo se i na svece koji su i sami bili obični ljudi, no oni nisu težili zemaljskim prolaznostima nego su slijedili put blaženstava koja vode svetosti, te su poticaj nama vjernicima na zemlji da idemo njihovim stopama.
Za vrijeme svete Mise pjevao je župni zbor mladih Fides zajedno s dječjim zborom pod ravnanjem Anite Milićević, njihove voditeljice. Nakon misnoga slavlja svima je zahvalio žup­nik don Krešimir.