SVETAČKE MOĆI POKRIĆE ZA OSVAJANJE?

Foto: en.wikipedia.org

Il Sismografo, 27. I. 2022. – Peter Anderson izvješćuje da je Leonid Gorbačev, novi voditelj egzarhata Afrike sa sjedištem u Moskvi, izdao priopćenje o nekim događajima u odnosima između Moskve i Aleksandrije:
Patrijaršijski egzarh Afrike mitropolit Leonid potpisao je prvih 115 antiminsa [antiminsiona – grč. umjesto stola] za parohije novonastaloga Ruskog egzarhata u Africi, što znači da se dopušta ovim afričkim klericima da služe liturgiju, odnosno dovršava se proces njihova prelaska pod jurisdikciju Ruske Crkve. “Potpisao sam prvih 115 antiminsa za Afriku. To je povijest!”, zabilježio je mitropolit na svom Telegram-kanalu. Antimins je četverokutna ploča ili jastučić u koji je ušivena čestica moštiju pravoslavnih mučenika koje leže u oltaru na prijestolju. Kao neophodan pribor za slavlje liturgije, antimins je ujedno i dokument kojim se ovlašćuje liturgijsko slavlje.
* Osvrt. Nakon što su više prozelitski nego kršćanski osvojene tolike župe na području grčko-pravoslavnoga Aleksandrijskog patrijarhata, sada se Ruski patrijarhat služi moćima svojih svetaca i mučenika da se ugrade u oltare i time dopusti slavljenje božanske liturgije u osvojenim područjima. Kršćanski voditelji takvih akcija, isključivo pravoslavni, nemaju nikakve grižnje savjesti što takva djelovanja rađaju sve nepredvidljivije akcije, tako da na taj način zlo samo rađa zlo, kojemu se ne vide dimenzije ni kraj. Ali kao da je žudnja ljudskih srdaca kudikamo veća od konkretno počinjena škandala raskola pa tako neki se pitaju: služe li i moći svetaca za pokriće osudljiva prozelitizma?

Izvor: Crkva na kamenu