Sveti Ante u Sutini

Foto: Cnak

SUTINA – U Sutini, župi rakitskoga kraja, na spomendan sv. Ante Padovanskoga, 13. lipnja 2020., u 11 sati predvodio je svečanu svetu Misu župnik župe Gradac kod Neuma don Nedjeljko Krešić, a u koncelebraciji su bili župnici Posuškoga dekanata. Predvoditelj je u svojoj propovijedi istaknuo da nas vjernike i hodočasnike ovim svijetom trojedini Bog izabire za svoje poslanike koji će na poseban način naviještati njegovu Riječ. Tako su mnogi nakon apostola ušli u zajednicu Kristovih navjestitelja Radosne vijesti. Neki su se posebno iskazali i ostavili pečat u povijesti ljudskoga roda i Crkve, a među njima je i sv. Ante.
U novoosnovanoj redovničkoj zajednici sv. Franje Asiškoga želio je sv. Ante biti misionar. No, bolest ga je u tome nastojanju spriječila, a i Bog je imao svoje planove s njime. Naime, jednom zgodom umjesto da doplovi brodom u Portugal, gonjen jakim vjetrovima stigao je na Siciliju, a potom u Asiz i Padovu. Tamo se posebno iskazuje propovijedanjem Božje Riječi. Put ovoga sveca nije bio lagan, nije mu bilo sve po njegovu ljudskom planu. No, Bog je po njemu svoju zamisao ostvario. Don Nedjeljko je pozvao sve nazočne vjernike na ovome slavlju da prihvate ono što je Bog namijenio svakome od njih, i to u smislu dobrote i kršćanske ljubavi za izgradnju Crkve.
Na ovoj župnoj proslavi nastupili su skupa pjevači iz župe Rakitna i župe Sutine pod vodstvom i uza sviranje glazbenice prof. Antonije. Sve prisutne u Sutini, kao i one koji su ovu Misu pratili posredstvom Radio Posušja, Bog je blagoslovio i potaknuo na daljnji život i rad po svome sluzi sv. Anti Padovanskom.
U nedjelju, 7. lipnja 2020., župnik don Slaven Ćorić priredio je ispovijedanje od 17 do 19 sati, u kojem je sudjelovalo osam svećenika iz okolnih župa. A tri dana uoči proslave zaštitnika župe obavljena je duhovna trodnevnica. Svetu Misu prve večeri 10. lipnja predvodio je kapelan iz Posušja fra Jozo Hrkać, a pjevala je skupina pjevača iz posuške Frame. Druge večeri, kada je Crkva slavila Tijelovo, Misu je predvodio kao i Klanjanje pred Presvetim na kraju ove večeri župnik Jablanice i Drežnice, te pročelnik Teološkoga instituta u Mostaru dr. don Marko Šutalo, te treće večeri na uočnicu misno slavlje predvodio je župnik župe Ledinac don Ivan Kordić i tom je prilikom blagoslovio veći broj okupljene djece i izmolio zahvalnu molitvu za završetak školske godine koja je imala podosta svojih zastoja, i unatoč svemu uspješno je završena koristeći se tehnikom za nastavu na daljinu. Sve tri večeri u koncelebraciji je bio župnik don Slaven, a prije Misa ispovijedao je rakitski župnik fra Marinko Leko i virski don Ilija Drmić. Svake večeri bilo je podosta vjernika iz okolnih župa kao i župljana iz ove župe i njezinih odseljenika.

Izvor: Crkva na kamenu