Sveti Josip – Božji miljenik

Foto: Cnak

DOMANOVIĆI – Svetoga Josipa Sveto Pismo spominje 10-ak puta, a samo jednom spominje se njegovo zanimanje. Ne navodi nam također niti jednu njegovu riječ, niti što kaže o svršetku njegova života. Iz svega onoga što je kroza svoj život prošao dade se zaključiti da je bio čovjek vjere i da je htio ispuniti Božji naum. Vjerno je prihvatio i ispunjavao ulogu Isusova skrbnika, njegova hranitelja i onoga koji se svojim radom brine o svojoj obitelji. Upravo nas on podsjeća da se čovjek svojim radom ostvaruje i time zarađuje ono što mu je potrebno za život. Ovih se Josipovih vrlina kao radnika osobito dotičemo na njegov blagdan, 1. svibnja. Tako je bilo i u župi Domanovići koja je pod zaštitom sv. Josipa Radnika.
Na svečanom misnom slavlju u 11 sati u župnoj crkvi okupilo se mnogo vjernika koji su došli uteći se pod zagovor samozatajnoga, a velikoga sveca. Župnik don Gordan Božić pozvao je don Krešu Puljića, župnika župe sv. Tome Apostola u Mostaru, da predvodi ovo misno slavlje. U koncelebraciji je, uza župnika i predvoditelja, bilo desetak svećenika, a ispred njih je u procesiji kroz crkvu do oltara prošlo mnogo ministranata. Pjesmom je sve pratio veliki župni zbor Sveti Josip.
Don Krešo je, po uzoru na sv. Pavla Kološanima, župljanima ove župe Domanovići u propovijedi govorio o ljubavi: “A povrh svega – ljubav. To je sveza savršenstva” (Kol 3,14). Sam Bog je Ljubav. A puninu ljubavi koju je Bog dao imao je sv. Josip. On, kao pravednik, Božji miljenik, imao je sve karakteristike da bude svet. Zatim je don Krešo govorio o sv. Josipu kroz četiri zahtjeva, odnosno karakteristike ljubavi, a to su: poniznost, poslušnost, zahvalnost i služenje. Evo i nama putokaza do svetosti!
Župnik don Gordan na kraju zahvalio je predvoditelju slavlja, svim svećenicima koncelebrantima, ministrantima, pjevačima i okupljenim vjernicima, kao i svima onima koji su sudjelovali i pomogli tijekom trodnevnice i susreta folkloraša.
Uvod u proslavu blagdana sv. Josipa bila je trodnevnica. U subotu, 28. travnja, sveta Misa i pobožnost u župnoj crkvi bila je u 20 sati, a misno slavlje predvodio je don Dragan Filipović, čapljinski kapelan. U nedjelju, 29. travnja, misno slavlje i pobožnost bilo je u 18 sati kojega je predvodio također don Dragan. Obje večeri na svetoj Misi pjevao je dječji župni zbor Aurora. Nakon svete Mise organizirana je smotra folklora i tradicionalni kulturno-zabavni program. Uz domaće HKUD Domanovići nastupala su mnoga društva iz Hrvatske i BiH. U ponedjeljak, 30. travnja, misno slavlje u 20 sati predvodio je don Stipe Gale, župnik župe Aladinići. Pola sata prije svete Mise bila je prigoda za ispovijed, a nakon misnoga slavlja procesija s kipom sv. Josipa i upaljenim svijećama oko crkve, a zatim blagoslov obitelji. Na svetoj Misi pjevao je župni zbor Sveti Josip.

Izvor: Crkva na kamenu