Sveti Jure – borac za Kristovo Evanđelje

Foto: Cnak

VIR – Blagdan sv. Jure, zaštitnika župe Vir, proslavili su Virani (domaći i raseljeni) i njihovi gosti svečanom svetom Misom u subotu, 23. travnja 2022., s početkom u 11 sati. Na početku misnoga slavlja virski župnik don Ivica Boras pozdravio je sve nazočne te ih je pozvao u procesiju oko župne crkve. Svečano misno slavlje predvodio je don Mate Pehar, župnik župe sv. Ante u rakitskoj Sutini. U svojoj propovijedi istaknuo je kako je proslava sv. Jure prilika da se upitamo koga mi to častimo i koga to trebamo uopće slijediti kao uzor. “Tko je svetac koji mačem ubija zmaja, a koji nam se danas stavlja kao primjer? Takav nam umjetnički prikaz govori da je sv. Jure bio hrabar i odvažan u borbi protiv zmaja, tj. protiv zla koje nas okružuje. Unatoč muci, ovaj je svetac ustrajao zahvaljujući postojanoj vjeri”. I apostoli kao i svi sveci, među kojima je i sv. Jure, daju nam primjer da kao sljedbenici Kristovi ne smijemo šutjeti, nego širiti Božju poruku čovjeku i svijetu, govoreći ustrajno i svjedočeći hrabro poput naših predaka. I mi smo pozvani širiti Kristov nauk, te po uzoru na sv. Juru biti svjetlo svijeta. Međutim, valja se upitati jesmo li zaista svjetlost svijeta? “Jesmo li svoje svjetlo ugušili alkoholom, psovkom, kockanjem? Jesmo li svjetlo obitelji ugušili obiteljskim svađama i razvodima? Jesmo li svjetlo života ugušili odlukom o nerađanju, davanju prednosti tzv. kućnim ljubimcima nad djecom? Jesmo li prošloga vazmenog tjedna svjetlo Uskrsa zamijenili tamom noćnih klubova? Jesmo li ugašeni lažnom svjetlošću društvenih mreža? – pitao je mladi svećenik don Mate, te je svoju prigodnu propovijed zaključio riječima iz evanđelja toga dana: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju”.
Za vrijeme ove svečane svete Mise pjevao je domaći župni zbor, čije je sviranje i pjevanje budilo u dušama svih nazočnih vjernika onu pravu uskrsnu i svečarsku radost. Cijelo misno slavlje prenosila je Radijska postaja Posušje, te se taj duh svetkovanja prenio i na mnoge vjernike koji su slušali prijenos Mise.
Župa Vir pripremala se za ovo slavlje duhovnom trodnevnicom od 20. do 22. travnja. Večernje Mise slavljene su u 18 sati, a predvodili su ih, održavši i prigodne propovijedi sabranim župljanima u lijepome broju, sljedeći svećenici: kapelan iz Gospine župe Posušja fra Robert Pejičić, zatim župnik župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista iz Mostara don Ivan Turudić i župnik župe sv. Franje u Posuškom Gracu fra Valentin Vukoja. Druge trodnevničke večeri obavljeno je i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Teme su bile povezane s vazmenim tjednom u kojem su otpočela ukazanja uskrsloga Krista svojim učenicima i sljedbenicima, kao i s mučenikom sv. Jurom koji je uzor u nasljedovanju svoga i našega Gospodina. Liturgijsko pjevanje prve večeri vodila je Klapa “Grga” iz Posušja, a druge Zbor mladih iz župe Vir, te treće večeri Zbor mladih iz župe Posuški Gradac.

Izvor: Crkva na kamenu