Sveti Leopold u Hercegovini

Foto: Cnak

NEUM – Povorka s neraspadnutim tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića na proputovanju iz rodnoga mu Herceg Novoga u Dubrovnik, Split i Rijeku zaustavila se nakratko i u Neumu. U nedjelju, 17. rujna 2017. u 15 sati, na prethodnu zamolbu mjesnoga župnika don Ivice Puljića, vozilo sa sarkofagom Svečeva neraspadnuta tijela zaustavilo se oko pola sata i na neumskoj magistrali na putu iz Dubrovnika u Split. Bila bi prava šteta da ovakav Svetac prolazi kroz Hercegovinu, u kojoj ima mnoštvo njegovih kapelica – čak dvije u župi Neum: u sestara Služavki Maloga Isusa i na Brestici – te slika, mozaika, pastoralnih centara posvećenih sv. Leopoldu Bogdanu, a da se kratko ne zaustavi i u usputnom Neumu da ga župnik i vjernici ne pozdrave. Razumije se da je uključena i Bosna iz koje su se njegovi starinom odselili u Dalmaciju pa u Boku Kotorsku. O svemu ovome župnik je bio obavijestio biskupa Ratka Perića, trebinjskoga apostolskog administratora, koji se rado odazvao kako bi dočekao sarkofag i pomolio se za sve vjernike i za biskupiju. Jest, doduše, biskup u subotu, dan prije toga, sudjelovao u koncelebraciji u Herceg Novom, a u nedjelju u 11 sati slavio svetu Misu u Stocu u povodu 50. obljetnice djelatne nazočnosti sestara milosrdnica u župi, gdje je priređena i jednosatna akademija, ali nije mogao propustiti ovu jedinstvenu priliku. I sam je biskup primio sveti Red biskupstva u župi Neum prije 25 godina.
Tijelo sv. Leopolda stiglo je u pratnji gvardijana iz Padove fra Marca Putina, provincijala Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčevića i nekolicine volontera “Croce Verde” [Zelenoga križa, humanitarne udruge prve pomoći, nastale u Milanu 1899.].
Iako je bilo kišno vrijeme, velik se broj vjernika okupio na magistrali. Kada je tijelo stiglo, zazvonila su zvona nove neumske crkve a zbor zapjevao “Ovo je dan što ga učini Gospodin”. Na početku dočeka biskup je izrazio radost da sa svećenicima i vjernicima može pozdraviti sv. Leopolda Bogdana, rodom iz Herceg Novoga, koji je barem pet stoljeća bio u sastavu Trebinjske biskupije. Nakon toga zbor je zapjevao Litanije, a mnoštvo vjernika, iako kratko, moglo je uz redovitu i uobičajenu stisku u takvim prilikama, vidjeti neraspadnuto tijelo našega Sveca te zahvaliti za uslišane molitve i zamoliti za svoje nove potrebe po zagovoru “Sveca Milosrđa”, kako ga je Papa Franjo proglasio u povodu Svete godine Božjega milosrđa.
Biskup je izgovorio ovu molitvu za hrvatski narod u BiH:
Gospodine Isuse Kriste, Ti si ljubio svoj narod, svoju zemlju, jezik i običaje svojih ljudskih predaka. Po tvom je primjeru sv. Leopold Bogdan Mandić, kapucin, služeći braći ljudima u drugoj zemlji, vjerno ljubio i svoj hrvatski narod i molio se za jedinstvo Crkve. Mi te ovdje i sada na osobit način žarko molimo za sve katoličke Hrvate i druge ljude i narode u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa sv. Leopoldom Bogdanom molimo da ovaj narod, kojemu pripadamo i kojemu je i on pripadao, živi i napreduje u miru, pravoj slobodi i slozi s drugim narodima: da mu kolijevke ne budu prazne, da se ognjišta ne ugase, da se prognani i izbjegli vrate svojim domovima, da za svakoga bude i u ovoj zemlji istinske slobode i ravnopravnosti, da bude za sve posla, kruha, pravde, mira i sreće te da živimo u tvojoj milosti, pod zaštitom Majke Marije, vjerni Velikom zavjetu svojih pradjedova. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.

Izvor: Crkva na kamenu