Svetkovina Presvetoga Srca Isusova

Foto: Cnak

STUDENCI – U petak 19. lipnja u biskupijskom svetištu i župi Studenci proslavljen je župni patron, blagdan Presvetoga Srca Isusova. Vjernici su se za ovu svetkovinu pripremali velikom devetnicom – pobožnošću devet prvih petaka, te duhovnom pripravom kroz devet dana. Župnik don Ivan Štironja, zajedno sa svojim suradnikom don Petrom Filipovićem, tih je dana pozvao više svećenika ispovjednika i propovjednika koji su bili na raspolaganju vjernicima za duhovnu okrjepu sakramentima svete ispovijedi i presvete Euharistije.
Svečano misno slavlje u večernjim satima na dan svetkovine predvodio je mjesni biskup msgr. Ratko Perić uz koncelebraciju petnaestak svećenika i prisutnost mnoštva vjernika. Liturgijsko je pjevanje predvodio mješoviti župni zbor “Vrelo života”. Kao uvod u sva misna slavlja tijekom devetnica i na samu svetkovinu upriličena je polsatna pobožnost Presvetomu Srcu Isusovu koju je predvodio župnik don Ivan uz pjevanu krunicu i litanije Srca Isusova. Dva je dana, na svetkovinu Tijelova i na uočnicu upriličeno i euharistijsko klanjanje do pola noći u kojemu su sudjelovali i animirali mladi.
Na župni patron u svetištu su slavljene četiri svete Mise. Sat vremena prije svetih Misa, već od šest sati ujutro, bila je prigoda za svetu ispovijed. Misno slavlje u sedam sati predvodio je župnik don Ivan a u devet župni vikar don Petar, liturgijsko pjevanje predvodila je i svirala s. Matea Krešić, orguljašica u mostarskoj katedrali. Svečanu Misu u jedanaest sati predvodio je don Josip Radoš, bivši “kapelan” u župi Studenci a sada djeluje u župi Gradina. Na toj svečanoj Misi pjevao je mali župni zbor “Plavi anđeli”.
Večernje misno slavlje, središnju proslavu, predvodio je mjesni biskup Ratko, a svojim pjevanjem uzveličao mješoviti župni zbor “Vrelo života”. Na početku svete Mise župnik don Ivan uputio je pozdrav svima nazočnima kao i onima koji su misno slavlje pratili preko postaje Radio Ljubuški, prvi izravan prijenos misnoga slavlja iz Studenaca.
U svojoj propovijedi biskup se osvrnuo na početke slavlja svetkovine Presvetoga Srca Isusova te naglasio da iako prakticiranje ove pobožnosti nema dugu povijest u Crkvi, ona potječe od samog Isusa Krista. Želeći pokazati kako je njegovo Srce puno milosrđa, dobrote i ljubavi prema nama grješnicima, istaknuo je dva mjesta u svetim Evanđeljima koja govore u prilog tomu. Prvo mjesto nalazi se u Markovu drugom poglavlju, a govori o uzetom čovjeku kojega su kroz krov kuće spustili do Isusa kako bi ga ozdravio. Drugo mjesto je iz Ivanova evanđelja koje opisuje ozdravljenje dugogodišnjega bolesnika. Kod oba ova događaja, naglasio je biskup, važno je to što Isus prije svega ozdravlja dušu od grijeha pa tek onda tijelo od bolesti. “Bog nadilazi naše mogućnosti i ne pita kajemo li se. On ima samilosti, suosjećanja, i sućuti za naše duše, ali i za tijela”, protumačio je biskup. Stoga nas je upozorio da trebamo biti svjesni dara Božje milosti u svomu životu. Na kraju nas je sve pozvao na kajanje kako bismo zadobili ozdravljenje i duše i tijela.
Po završetku misnoga slavlja, župnik je uputio zahvalu Trojedinomu Bogu i Srcu Isusovu za sve udijeljene milosti proteklih dana velike devetnice kao i duhovne priprave kroz devet dana. Zahvalio je biskupu Ratku, kao mjesnom pastiru koji je predvodio misno slavlje i uputio riječi osvježenja i ohrabrenja kao i svim svećenicima, ispovjednicima i propovjednicima, koji su darovali svoje vrijeme i bili na raspolaganju vjernicima da se duhovno okrijepe i sakramentalno priprave za blagdan Presvetoga Srca Isusova. Zahvalio je i svim župljanima i prijateljima župe i svetišta koji su na bilo koji način sudjelovali u pripravi župne svetkovine, te policiji, redarima i Hitnoj službi Doma zdravlja Ljubuški. Na kraju je izrekao čestitke svim župljanima i hodočasnicima koji slave i časte Presveto Srce Isusovo, uza želje i molitve da to Srce Božje svima bude i uvijek ostane izvor životne snage: vjere, nade i ljubavi, jer nam je u životu samo to potrebno da bismo bili sretni i zadovoljni.

Izvor: Crkva na kamenu