Svetkovina Srca Isusova u Svetištu Studenci

Foto: Cnak

Svetkovina Presvetoga Srca Isusova, koja se slavi na prvi petak nakon tjelovske osmine, vrlo svečano je proslavljena u Biskupijskom svetištu u Studencima 28. lipnja ove godine. Toga dana u Svetištu su slavljene četiri svete Mise: u 7, 9, 11 i 19 sati. Prvu jutarnju svetu Misu slavio je župnik don Ivan Štironja; drugu biskupski vikar za pastoral i župnik u Trebinju don Ivo Šutalo te treću prijepodnevnu Misu domaći sin svećenik, kapelan u mostarskoj katedrali don Ilija Petković, ml. Središnje misno slavlje u 19 sati predvodio je mjesni biskup mons. Ratko Perić u koncelebraciji žup­nika don Ivana i desetak svećenika: već spomenuti don Ivo Šutalo, dvojica dekana: ljubuški fra Ljubo Kurtović, župnik s Humca i stolački don Rajko Marković, župnik iz Stoca; domaći sinovi svećenici: don Branko Šimović, fra Rade Vukšić, don Niko Luburić i don Ilija Petković, st., župnik don Drago Bevanda iz župe Gorica-Struge te biskupov tajnik don Pero Miličević. Tijekom misnoga slavlja ispovijedali su domaći sin svećenik fra Rade Dragićević s Humca i don Vinko Raguž, župnik u Dračevu.
Na početku misnoga slavlja župnik i ravnatelj Svetišta don Ivan Štironja pozdravio je biskupa Ratka, svećenike, redovnice, župljane i sve hodočasnike, uputivši im srdačnu dobrodošlicu u Biskupijsko svetište koje je mjesto sjećanja na prošlost, vrelo snage za sadašnjost i budućnost.
Biskup Ratko svoju je propovijed temeljio na dva zaziva iz Litanija Presvetoga Srca Isusova: Srce Isusovo, u kojem je sve blago mudrosti i znanja – smiluj nam se; te: Srce Isusovo, do smrti poslušno ostalo – Smiluj nam se! Propovjednik je naglasio tri molitvene nakane koje apostol Pavao donosi kao tri načina na koja se može pomoći ondašnjim kršćanima Kolosa kao i kršćanima svakoga, pa i našega vremena. Prva nakana: Pavao moli da se Kološani ohrabre kao manjina u poganskoj većini. Druga nakana: Pavao moli Boga da srca Kološana budu “povezana u ljubavi”. Treća nakana: Pavao moli da se Kološani “vinu do svega bogatstva”, do sve punine shvaćanja, spoznanja i mudrosti skrivene u Kristu.
Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji duhovne obnove kroz devet prvih petaka, kao i kroz devet dana neposredne priprave za samu svetkovinu.
Uočnicu svetkovine posebno privlačnom i svečanom čini procesija sa svijećama. Misno je slavlje predvodio generalni vikar don Željko Majić. Već je tradicionalno da te večeri bude i blagoslov djece a ove godine je upriličen i završetak školske godine, otpjevan Tebe Boga hvalimo. Okupio se veći broj učenika, njihovih roditelja, nastavnika i vjeroučitelja.
Liturgijsko pjevanje tijekom devetnice animirali su župni zborovi Vrelo života i Plavi anđeli, muška skupina “Bećari”, zbor sv. Ane Zvirovići, predvođen Ilijom i Antom, te žup­ni zbor sv. Franje, Čapljina, predvođen mo. don Draganom. U prigodi Večeri folklora 22. lipnja, gdje je uz domaćine HKUD “Studenčica” nastupilo pet folklornih skupina: KUD “Dalmacija”, Dugi Rat; KUD “Slavko Mađer”, Cerić-Vinkovci; KUD “Mokro”, Široki Brijeg; KUD “Bužan”, Prisoje i HKD “Napredak”, Busovača, liturgijsko je pjevanje na Misi predvodila skupina mladih iz Vira, koja je stigla sa svojim župnikom don Ilijom Drmićem. Na samu svetkovinu liturgijsko pjevanje na Misama u 7 i 9 sati animirala je orguljašica katedralne župe u Mostaru s. Matea Krešić, u 11 sati dječji župni zbor “Plavi anđeli” pod vodstvom Marka Petkovića i Katarine Lauc te u 19 sati mješoviti župni zbor “Vrelo života” pod vodstvom Jure i Janje Petković.
Veliku devetnicu u listopadu prošle godine otvorio je biskup Ratko a potom se redalo nekoliko svećenika. Duhovnu obnovu tijekom devetnice pred samu svetkovinu predvodili su: don Jozo Čirko, don Ivan Perić, don Josip Galić, don Ivo Šutalo, fra Goran Azinović, don Ante Pavlović, don Mladen Šutalo, fra Stipan Klarić i don Željko Majić.
Vrhunac duhovnih obnova, kako tijekom prvih petaka tako i tijekom devet dana pred svetkovinu, bila je sveta ispovijed. Svakoga dana bilo je na raspolaganju po pet-šest svećenika a ispovjedilo se više stotina vjernika, župljana i hodočasnika, što potvrđuje i broj pričešćenih vjernika.

Izvor: Crkva na kamenu