Svetkovina sv. Ante i Prva sveta Pričest

Foto: Cnak

RASKRIŽJE – U subotu, 13. lipnja 2020., na poziv novoga župnog upravitelja, don Pere Miličevića, biskup Ratko Perić predvodio je koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ante, naslovnika crkve i zaštitnika župe Raskrižje, Grudski dekanat. U koncelebraciji su, uz domaćega voditelja župne zajednice, sudjelovali susjedni župnici don Stjepan Ravlić iz Jara, don Ivan Kordić s Ledinca, don Ante Čarapina iz Grljevića, fra Tomislav Jelić iz Ružića, don Josip Radoš kapelan s Gradine te umirovljeni svećenici don Tomislav Majić i don Krešimir Pandžić iz Mostara, a na čestitke župniku i župi priključili su se u župnom dvoru fra Branimir Musa, dekan i župnik iz Tihaljine i fra Ignacije Alerić iz Rasna. Don Ilija tajnik vodio je ceremonije crkvenoga slavlja.
Župa Raskrižje ovogodišnjom svetkovinom sv. Ante ulazi u 50. godinu svoga postojanja. Po sunčanu vremenu slavlje je počelo procesijom između župne kuće i crkve. Mladići su nosili kip sv. Ante oko Svečeve crkve. Župnik je prije početka euharistijskoga slavlja pozdravio predvoditelja, braću svećenike koncelebrante, pjevački zbor “Slavuj”, četvero prvopričesnika i njihove roditelje, župljane i hodočasnike. Biskup je u propovijedi spomenuo da u Padovi u Italiji postoje dva velika svetišta, jedno je sv. Ante Padovanskoga, a drugo sv. Leopolda Bogdana Mandića. Ni jedan ni drugi svetac nisu ni iz Padove ni iz Italije: fra Ante (1195.-1231.) iz Portugala, a fra Leopold (1866.-1942.), kapucin, Hrvat iz Herceg Novoga. Fra Ante se proslavio propovjedništvom tako da ga Crkva u Zbornoj molitvi naziva “znamenitim propovjednikom”, a fra Leopold je svoj svećenički život proveo uglavnom u ispovjedaonici. Za njega se slobodno može reći da je bio: “znamenit ispovjednik”! Biskup se obratio i prvopričesnicima – dvjema Laurama, Ani i Josipu – potičući ih da svega života svoga ostanu vjerni Isusu, od Prve do Posljednje Pričesti. Damir, jedan od roditelja, prije završna blagoslova u svojoj zahvali Bogu na daru djece, obećao je u ime ostalih roditelja da će moliti Boga da im djeca, prvopričesnici, ustraju u vjeri, u dobru i u opsluživanju Božjih zapovijedi.
Župnik, koji je osim Raskrižja, zadužen i za župu Grude, počastio je svećenike i izrazio radost zbog ovoga dvostrukoga slavlja.

Izvor: Crkva na kamenu