Svetkovina Svih Svetih u župi Aladinići-Dubrave

Foto: Cnak

Tijekom mjeseca listopada u župi Svih Svetih Aladinići-Dubrave krunica se nije puštala iz ruku. Djeca svih razreda, kao i mladi, vođeni svojim župnikom don Marinom Krešićem, redovito su predmolili krunicu i na taj način postajali još bliži sa svojom Nebeskom Majkom. Tko god je imao volje i želje, mogao se ispovjediti tijekom cijeloga listopada jer je župnik ispovijedao svake večeri prije svete Mise. Listopad se približio svome kraju, ali upravo tada je započela trodnevnica za patron župe – svetkovina Svih Svetih.
Prva večer trodnevnice bila je u petak, 29. listopada, a započela je u 17 sati velikom ispovijedi za sve vjernike. Ispovijedalo je više svećenika iz susjednih župa, pa se ispovjedio velik broj vjernika. Krunica je počela u 17,30 a predmolili su je učenici devetoga razreda. Svetu Misu slavio je don Jakov Kajinić, duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu “Petar Barbarić” u Travniku. Don Jakov je posebno istaknuo da su sveci svi oni koji su svoju volju podredili Božjoj volji. Svetost nam nije nešto nedostižno, ona nam se nudi kroz razne životne situacije. Pod ovom svetom Misom pjevao je domaći veliki župni zbor.
Druga večer trodnevnice započela je također pobožnošću krunice koju su predmolili mladi i ministranti. Don Jakov je predvodio euharistijsko slavlje i ove večeri. Poticajnim i ohrabrujućim mislima upoznavao je puk još dublje s pojmom i činjenicom svetosti. Posebno je vrijedno istaknuti da su pod ovom svetom Misom pjevali zborovi župa Ravno i Trebinja pod vodstvom župnika don Ivana Bijakšića. Njihovi anđeoski glasovi doprinijeli su još vrjednijem i ljepšem zajedništvu oko Kristova oltara.
Treći dan trodnevnice, nedjelja, svetu Misu u 11 sati slavio je biskup u miru, mons. Ratko Perić u prisustvu još dvojice svećenika. U propovijedi biskup je naglasio da se svetost postiže dajući ljubav bijednima, bolesnima, odbačenima jer se Isus sa svima njima identificirao. Ljubeći druge ljubimo Krista. Sasvim je dovoljno živjeti po dvije zapovijedi ljubavi. Pod ovom svetom Misom pjevao je veliki župni zbor. Istoga dana, navečer u 20 sati, župnik je pozvao na euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i bdjenje uoči velike svetkovine Svih Svetih. Također je pružio mogućnost svete ispovijedi za sve one koji se nisu stigli ispovjediti prethodnih dana.
Na svetkovinu Svih Svetih svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je biskup Petar Palić. U koncelebraciji bio je i dubravski sin, kotorski biskup, Ivan Štironja s još deset svećenika među kojima je kao domaćin bio i župnik don Marin. Biskup Petar je u propovijedi naglasio da se sveci zasigurno nalaze i u našoj blizini, u našemu susjedstvu. Oni svetost provode u tišini. To su svi oni koji su čista srca, koji su siromasi duhom, koji su mirotvorci… Kao primjer svetosti, biskup je naveo mladoga Carla Acutisa, talijanskoga mladića, koji je posebnu privrženost pokazivao prema Euharistiji. Točno je znao da ga upravo Euharistija kao “autoput” vodi prema raju. Svetost je u jednostavnosti srca. Domaći župni zbor uzveličao je i ovo misno slavlje.
Nakon svete Mise započeli su 21. Dubravski susreti. Folklorna društva, koja su nazočne razveselili svojom pjesmom i živopisnim nošnjama, uljepšali su pučko veselje pred crkvom. Sudjelovali su: HKUD “Domanovići”, HKUD “Rotimlja”, HKUD “Hutovo”, HKUD “Didak” iz Gradnića, HKUD “Stolac”, HKUD “Bećarac” iz Lepenice te HKUD “Aladinići-Dubrave”.
Neka nas Svi Sveti prate svojim zagovorom iz Nebeskoga Jeruzalema. Vjerujemo da će naše čašćenje Svih Svetih biti plodonosno i na spas mnogih duša.

D. Raguž

Izvor: Crkva na kamenu