Svetkovina Svih Svetih

Foto: https://www.vecernji.ba

MOSTAR – Na poziv katedralnoga žup­nika msgr. Luke Pavlovića mjesni je biskup Ratko Perić na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga 2018. u 11 sati, zajedno s istim župnikom, te žup­nikom Sv. Petra i Pavla fra Božom Milićem i katedralnim župnim vikarom don Davorom Berezovskim, slavio svetu Misu pred novom kapelicom na groblju “Masline” u Mostaru.
Okupio se silan svijet na groblju, uglavnom kod okićenih grobova svojih najbližih. Nakon župnikova pozdrava svima sabranima na maslinskom groblju i zahvale onima koji su pomogli sagraditi novu kapelicu kao i onima koji su uredili širi pristup kapelici s glavne ceste, biskup je izmolio blagoslovnu molitvu i poškropio stakla kapelice. A prije Prikazanja blagoslovio je i novi drveni pomični oltar.
Biskup je u propovijedi, podsjetivši na prvi članak Vjerovanja: da je Bog stvoritelj vidljivoga i nevidljivoga svijeta, spomenuo da svako svjesno i slobodno stvorenje mora proći Božju provjeru na kojoj će ponizno priznati svoju ovisnost o Bogu ili će se oholo od Stvoritelja udaljiti i tako za svu vječnost unesrećiti.
Vjernici napose mole sve Svete, proglašene i neproglašene, da pomognu iz svoje “slavne Crkve” onima koji su u “trpećoj Crkvi” u čistilištu i u “vojujućoj Crkvi” na zemlji. Ljudi ne mogu nikako shvatiti da jednaka sudbina može čekati onoga koji je svega svoga života sijao smrt oko sebe, i onoga koji je svega svoga života sijao dobro oko sebe.
Biskup je u pismu župniku odredio da nova kapelica bude namijenjena u čast Svih Svetih. Neka svi Blaženi i Sveti zagovaraju sve vjerne mrtve da svi ugledaju lice Božje, i neka pomognu i svima vjernima živima da svojim vjerovanjem i djelovanjem na ovome svijetu duše njihove postignu život vječni u nebu, kojima će se o Sudnjem danu pridružiti i uskrsla tijela, kako nas poučava posljednji članak Vjerovanja.

Izvor: Crkva na kamenu