Svi Sveti, molite za nas

Foto: Cnak

ALADINIĆI – U mjesecu listopadu sve je bilo u znaku krunice i njezine Kraljice, Presvete Djevice Marije. U župi Svih Svetih, u Aladinićima-Dubrave, ostali smo vjerni Mariji, tražeći njezinu pomoć i zagovor kod Gospodina, moleći svakodnevno krunicu. Školska djeca od prvoga do devetoga razreda, predvođeni župnikom don Marinom Krešićem, svaku su listopadsku večer, pred Marijinim kipom, pjevali marijanske pjesme, molili lauretanske litanije, te pobožno nizali Zdravomarije.
Posljednja tri dana listopada u našoj župi započela je trodnevnica u kojoj smo se duhovno pripremali. Svetkovina Svih Svetih patron je naše župe i zbog toga jedan od najvažnijih dana u životu župne zajednice. Prvoga dana trodnevnice upriličena je ispovijed za sve vjernike koji su tražili pomirenje s Bogom i s bližnjima. Nakon ispovijedi molili smo krunicu, a potom je u 18 sati započelo slavlje svete Mise. Predvoditelj misnoga slavlja bio je don Marko Majstorović, župnik župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika. Don Marko je u svojoj propovijedi naglasio da mi kršćani katolici trebamo biti drugačiji; biti sol zemlje i svjetlo svijeta. Ne smijemo prihvaćati grijeh kao nešto normalno želeći se svidjeti ljudima i ovomu svijetu. Pravi će katolički roditelji odgajati svoju djecu vođeni svjetlom i snagom Riječi Božje. To nikako nije lagodan put, ali je jedini pravi put. Ovo misno slavlje uzveličao je svojim zvonkim glasovima zbor mladih iz župe Gradina, Čitluk.
Drugoga dana trodnevnice nedjeljnu Misu u 11 sati predslavio je prvi župnik ove župe, ovogodišnji zlatomisnik, don Ante Đerek. Rado se odazvao na poziv župnika don Marina i kroz euharistijsko zajedništvo iskazao zahvalu Bogu Ocu, Svima Svetima, kao i svojim nekadašnjim župljanima. Don Ante je na samome početku svoga misništva započeo izgradnju naše župne crkve, kao i izgradnju žive Crkve na koju smo osobito ponosni. Suze radosnice, kao znak duboke zahvale Gospodinu za našega prvog župnika, mogle su se vidjeti na mnogim licima. Župnik je u ime cijele župe don Anti poklonio fotografiju župne crkve i križ bez kojega ne možemo. Misno slavlje uzveličao je dječji župni zbor. Navečer, u 20 sati, bilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim, kako bi vjernici pred živim Bogom pronašli pravi mir koji nam je itekako potreban u ovome nemirnome svijetu. Klanjanje pred Presvetim svojim su iznimnim glasovima uljepšali mladići iz župnoga zbora.
Trećega dana trodnevnice misno slavlje predvodio je dubravski sin mons. Ivan Štironja, biskup kotorski. U svojoj propovijedi naglasio je da svetost nije nešto što pripada srednjemu vijeku, ona je uvijek aktualni poziv svima nama. Na putu svetosti smo kada nam je srce ispunjeno ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. Naša srca ne smiju mrziti niti odbacivati drugoga koji je u potrebi. Blago svima onima koji ljube i prepoznaju Gospodina u najpotrebnijima, u svojim ukućanima, u onima koji ih trebaju. Ovo misno slavlje uzveličao je župni mješoviti zbor.
Na svetkovinu Svih Svetih sveto misno slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru. Koncelebrirao je veći broj svećenika. U svojoj propovijedi nadbiskup u miru posebno je istaknuo da svi želimo dostići svetost svih svetih, jer upravo su oni u potpunoj Božjoj blizini, u potpunom blaženstvu i sreći. Svetost nam je svima ponuđena, a na nama je da je objeručke prihvatimo po uzoru na svete čiji nas životi potiču i motiviraju na putu svetosti. Uzoriti kardinal istaknuo je da naša župa ne slavi samo jednoga sveca zaštitnika, nego cijeli Nebeski Jeruzalem, cijelo zajedništvo svih svetih. Mješoviti župni zbor uzveličao je ovo misno slavlje.
Nakon svete Mise uslijedilo je pučko veselje u crkvenom dvorištu. Započeli su 22. Dubravski susreti koji njeguju narodne običaje i tradiciju. U susretima su sudjelovali: HKUD “Dubrave-Aladinići” Stolac, hrvatska pjevačka skupina “Broćanski bećari” iz Čitluka, HKUD “Hutovo” iz Hutova, KUD “Ivan Goran Kovačić” iz Velike, HKUD “Rotimlja” iz Rotimlje, HKUD “Stolac” iz Stoca, HKUD “Bećarac” iz Lepenice, HKUD “Domanovići” s Domanovića, HKUD “Bijelo Polje” iz Mostara, HKUD “Fra Jozo Križić” iz Roškog Polja te KUD “Didak” iz Gradinića, Čitluk. Pjesme i napjevi kulturno-umjetničkih društava njeguju stare običaje i vraćaju nas u neka lijepa minula vremena. U večernjim satima sve prisutne zabavljala je grupa “Konoba”.
Neka nam i ova svetkovina Svih Svetih, naših nebeskih zaštitnika, izmoli kod Gospodina obilje milosti i blagoslova na zemaljskom hodočašću.

Daniela Raguž

Izvor: Crkva na kamenu