Svi Sveti nas potiču na svetost života

Foto: Cnak

ALADINIĆI – Već od samog jutra na svetkovinu Svih Svetih u župi Aladinići osjetilo se da je nešto drugačije, da je to poseban dan u godini – žamor, mnoštvo ljudi… U 11 sati crkvena zvona označila su početak liturgijske proslave župnoga patrona, a 32 ministranta su u procesiji krenula prema oltaru. Crkva je bila premala za sve vjernike, pa je dio vjernika ostao u crkvenom dvorištu te pobožno sudjelovao u svetom misnom slavlju, koje je ove godine predvodio don Marko Kutleša, župnik župe Presvetoga Trojstva u Gabela Polju. U koncelebraciji su bili: don Marko Šutalo i don Ante Čarapina, mjesni župnik i kapelan, don Damjan Raguž, don Rajko Marković, don Ivan Kordić, don Gordan Božić i don Božo Goluža. U svojoj propovijedi don Marko je vjernicima poručio: Iako je danas čovjek zaokupljen raznim relativizmima koji pred njega stavljaju lakši i jednostavniji život, kršćanin se mora okrenuti prema onom najvrjednijem, prema svetosti, jer to Bog očekuje od njega. Sveto Pismo na dva mjesta naglašava ovu svetost: “Budite sveti jer sam ja svet; Budite savršeni kao vaš otac nebeski”. Liturgijsko pjevanje predvodio je veliki župni zbor dok su misna čitanja i molitvu vjernika preuzeli mladi iz župe, obučeni u narodnu nošnju Dubrava. Nakon svečane svete Mise na redu je bila vanjska proslava svetkovine Svih Svetih, 17. po redu “Dubravski susreti”. Kulturno-umjetnička društva su u mimohodu, od Osnovne škole Crnići do pozornice u crkvenome dvorištu, uveseljavala pjesmom i igrom sve prisutne. Dolaskom pred crkvu voditeljica Andrea Perić najavila je početak “Dubravskih susreta”. Publici se prvo predstavilo domaće društvo, HKUD “Dubrave – Aladinići”, a zatim i ostala kulturno-umjetnička društva: HKUD “Stolac”, HKUD “Rotimlja”, HKUD “Bećarac” – Lepenica, HKUD “Naši korijeni” – Bobanovo, HKUD “Domanovići”, HKUD “Mokro” – Mokro/Široki Brijeg te IFD “Župa Potkraj, Turbe” – Travnik.
Nakon nastupa folklornih društava, dodijeljene su zahvalnice svim sudionicima na ovogodišnjim 17. “Dubravskim susretima”, a puk se nastavio zabavljati uz taktove već provjerene ekipe VIS “Konoba”.
U subotu, 29. listopada, započela je trodnevnica povodom proslave patrona župe, nebeskih zaštitnika Svih Svetih. Velik broj ministranata u prvim klupama u 17,30 započeo je najprije molitvu krunice, a onda i Gospine litanije. Za to vrijeme ispovijedalo je pet svećenika. U 18 sati započelo je slavlje svete Mise koju je predvodio don Ivo Šutalo, župnik iz Trebinja i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju, uz koncelebraciju župnika don Marka. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih koji vodi Slavica Eldić, a liturgijska čitanja čitali su također mladi iz župe. Don Ivo je u propovijedi pozvao sve vjernike da Isusa u svome životu stave na prvo mjesto, jer samo će onda ostalo biti na svome mjestu. Kroz primjere nam je još više nastojao ukazati na važnost redovite molitve i kršćanskoga svjedočenja.
U nedjelju, 30. listopada, u župi su prije podne slavljene svete Mise u 8 sati na Aladinićima i 9,30 sati u Bobanovu. Večernji termin je bio rezerviran za drugu večer trodnevnice. Krunicu su zajedno s ministrantima predmolili ovogodišnji prvopričesnici. Bilo je više svećenika koji su došli pomoći ispovijedati. Velik broj vjernika pristupio je sakramentu pomirenja, a don Ivo je u propovijedi govoreći o Zakeju sve pozvao na iskreno obraćenje. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa “Pasika”, a liturgijska čitanja i molitvu vjernika čitali su ovogodišnji krizmanici.
Nakon svete Mise klapa “Pasika” je održala i koncert u Pastoralnom centru bl. Ivana Merza. Mnogobrojnu publiku razveselili su klapskom pjesmom izvodeći poznate hitove, te se čitava dvorana priključila i radosno pjevala. Klapi se pridružila i naša župljanka Lucija Šimunović na klaviru.
U ponedjeljak, 31. listopada, na treću večer duhovne obnove za svetkovinu Svih Svetih, uočnica, velik broj župljana pristupio je sakramentu pomirenja. U vrijeme dok se Božji puk ispovijedao, krizmanici su zajedno s ministrantima predmolili krunicu. Liturgijsko pjevanje je predvodio dječji zbor kojega vodi Božena Goluža. Liturgijska čitanja preuzeli su krizmanici. Sveto misno slavlje predvodio je don Ivo Šutalo u zajedništvu sa župnikom i kapelanom. Kao i prethodnih večeri don Ivo je kroz poučne zgode nastojao približiti važnost vjerničkoga života i prijateljevanja s Isusom.
Nakon svete Mise u pastoralnom centru bl. Ivana Merza, župnik don Marko, nastojao je slikom i riječju prikazati hodočašće u Santiago de Compostelu, na grob sv. Jakova apostola. Okupio se velik broj ljudi koji su se željeli duhovno obogatiti kroz ovo izlaganje.