U svijetu je progonjeno više od 215 milijuna kršćana

Foto: http://www.amicidilazzaro.it

VATIKAN (RV) – U svijetu ima više od 215 milijuna progonjenih kršćana, podatak je sadržan u izvješću međunarodne organizacije “Otvorena vrata” (Open Doors) koja nadgleda stotinjak zemalja te svake godine sastavi “crnu” listu 50 njih, u kojima su kršćani potlačeni, ugnjetavani, diskriminirani, zlostavljani, podvrgnuti nasilju sve do smrti, te zbog svoje vjere podčinjeni u privatnom i javnom životu.
Broj je progonjenih vjernika u porastu, zabrinuto je istaknuo Cristian Nani, ravnatelj talijanskoga ureda spomenute međunarodne organizacije. Svaki dvanaesti kršćanin u svijetu žrtva je nasilja ili zlostavljanja. U razdoblju koje obuhvaća izvješće, od studenoga 2016. do listopada 2017., napadnuto je više od 15.500 kršćanskih crkvi, kuća i trgovina.
Na vrhu ljestvice zemalja koje progone kršćane nalaze se Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, ali žalosno prvenstvo, s najviše bodova u protukršćanskom nasilju, ima Pakistan. U odnosu na prethodnu godinu mučeništvo kršćana više je nego dvostruko veće. Ne govorimo, dakle, o kršćanima koji su poginuli u građanskim ratovima ili u bombardiranju, kao što se događa na Bliskom istoku. Govorimo o više od 3000 ljudi koji su planirano ubijeni zato što su kršćani. To je podatak koji bez sumnje treba istaknuti, rekao je Nani.
Glavni izvor progonâ je i dalje islamsko ugnjetavanje koje se širi na raznim područjima, primijetio je ravnatelj ureda organizacije “Otvorena vrata”. Ono obuhvaća, ali ide i dalje od islamskoga ekstremizma, odnosno riječ je o širem pojmu koji se odnosi na skup društvenih zakona, ili onih koji su povezani s islamskim narodom, zbog kojih kršćanin trpi ili ga se na neki način ograničava u njegovim temeljnim pravima.

Izvor: Crkva na kamenu/RV