Svjedok Kristova preobraženja

Foto: Cnak

STOLAC – Svoj patron župe kao i dan grada i općine Stolac je proslavio na blagdan sv. Ilije Proroka 20. srpnja 2018. Za ovaj veliki blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sveta Misa koju su predvodili svećenici, a pod Misama pjevali gosti i stolački župni zborovi: prvu večer trodnevnice imao je don Tomislav Benaković, župnik Vuke – Slavonija, pod svetom Misom pjevao je župni zbor iz Vuke, drugu večer don Mile Vidić, župnik Prenja, pjevala je stolačka djevojačka skupina “Vidoštačka kraljica”, treću večer don Stipe Gale, župnik Aladinića, pjevala je stolačka djevojačka skupina “Angelus”. Svaku večer u dobro popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika, pa se stolački puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici, tako i na Ilindan.
Nakon misnoga slavlja prve večeri trodnevnice u 20 sati organizirana je kod crkve u Stocu “Sedamnaesta večer folklora”, u kojoj je sudjelovalo devet društava: HKUD “Stolac”; KUD “Širokopoljac” Široko Polje – Slavonija; HKUD “Luke” Višići; HKUD “Dubrave” Aladinići; HKUD “Rotimlja”; HKUD “Brotnjo” Čitluk; HKUD “Herceg Stjepan” Blagaj-Buna; HKUD “Višići”; HKUD “Domanovići”. Poslije službenoga programa nastupila je grupa “Pelegrin” iz Mostara. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni Vatromet.
Na Ilindan svečano misno slavlje predvodio je msgr. Tomislav Rogić, biskup šibenski. U koncelebraciji bilo je 20-ak svećenika. Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veliki župni zbor “Mladi” predvodio je liturgijsko pjevanje. Na početku Mise biskupa i sve nazočne pozdravio je stolački župnik don Rajko Marković. Biskupu su mladi predali umjetničku sliku akad. slikara Tonija Zloje, akril na platnu “Radimlja kroz stoljeća”. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju svima koji vjeruju u jednoga Boga stavio za uzor.
Na kraju svete Mise, kako župnik don Rajko ove godine obilježava 40. obljetnicu svećeništva (1978.-2018.) u ime nazočnih svećenika i vjernika pozdravio ga je i čestitao don Ivan Marčić, domaći sin, zatim ga je u ime stolačkoga Folklora, svih mladih i čitave župe Stolac, pozdravio i čestitao Nikola Vujnović, predsjednik društva, a mladi su župniku zapjevali čestitarske pjesme i darovali mu misnicu uz buket cvijeća s brojem 40. Slavljenik je na kraju zahvalio dobrom Bogu na daru svećeništva i 40 godina svećeničkoga služenja, a svim čestitarima zahvalio na čestitkama, darovima i dobrim željama.
Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćega Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje.
Navečer kod župne crkve opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djece i mladih, na “Ilindanski koncert” koji je priredio popularni hrvatski pjevač Mate Bulić uz pratnju grupe “Delta” iz Ploča.

Izvor: Crkva na kamenu