Svjedok vjere i ljubavi prema Kristu

Foto: Cnak

STJEPAN KRST – Sveti Ivan Krstitelj oduvijek se u Crkvi posebno slavio, i svetkovalo se njegovo rođenje i njegova mučenička smrt. Ivan je onaj koji je najavio Krista, Prorok kojega je Bog unaprijed predodredio da navijesti Kristovo spasenje. Ostao mu je vjeran do smrti, do mučeništva za Istinu i Pravdu. Nije slučajno župa trebinjske biskupije Stjepan Krst pod zaštitom sv. Ivana Krstitelja, u svome mučeništvu suobličila se s njime. U posljednjem ratu župa je stradala, sve je porušeno, zapaljeno, pobijeno. Vjernici župe Stjepan Krst pokušavaju oživjeti svoja sela, obnoviti kuće, preorati njive, okupe se oko crkve, podignute iz pepela, posjećuju svoja groblja… Osobito je živo na uočnicu Ivandana, tako se već ustalilo godinama. Vjernici dolaze iz svih krajeva, automobilima, autobusima a nerijetko i pješice hodočasteći. U hladovini pokraj crkve postavljen je vanjski oltar gdje se obično slavi sveta Misa. Ove godine župnik don Pero Pavlović na uočnicu proslave sv. Ivana Krstitelja, 23. lipnja, pozvao je don Milenka Krešića, profesora na Bogosloviji u Sarajevu, da predslavi misno slavlje u 18 sati. Vjernici su stizali ranije, obaviti zavjete, ispovjediti se i pomoliti. Zvona su prekinula tišinu ovoga kraja i najavila početak svete Mise. Pjesmu su započeli mladi svećenici okupljeni u zbor s nazivom Sacerdotes. U koncelebraciji s don Milenkom i župnikom don Perom bili su još don Rajko Marković, župnik iz Stoca i don Mile Vidić, domaći sin, župnik u Prenju, a ostali svećenici bili su na raspolaganju za svetu ispovijed.
Don Milenko je govoreći o sv. Ivanu Krstitelju istaknuo jednu njegovu posebnost – otvorenost i spremnost za Boga. U tom smislu potaknuo je i vjernike na otvorenost i spremnost za Boga prvenstveno, ali i za druge, osobito naše najbliže. Kada bismo se više davali za Boga i bližnjega svoga a maknuli sebe s prvoga mjesta, svijet bi bio puno drukčiji, puno bolji. Neka nas u tome uvijek potiče sv. Ivan Krstitelj koji je Kristu ostao vjeran i po cijenu vlastitoga života te nam bude primjer u naviještanju Kristova spasenja u vjernosti, odvažnosti i dosljednosti.
Na kraju svete Mise župnik don Pero pozdravio je sve svećenike i okupljene vjernike, zahvalio na dolasku i trudu da ova župa, makar na spomendan svoga zaštitnika, oživi kao u nekadašnja vremena. Nakon blagoslova i završne pjesme nastavilo se druženje pokraj crkve, uz razgovor i zakusku. Stariji su pjesmom oživjeli najljepše uspomene, a dječica u igri i veselju pobudila su nadu u bolja vremena.
Sutradan, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, u ponedjeljak 24. lipnja, slavljena je sveta Misa i blagoslov polja na Gornjem Brštaniku u 9 sati, a u 11 sati sveta Misa na Stjepan Krstu.

Izvor: Crkva na kamenu