Talijanska Crkva priprema Sinodni put

Foto: https://www.pexels.com/

Sinoda, izraz grčkoga podrijetla, jest sabor ili skupština na biskupijskoj ili nacionalnoj razini, a najpoznatija i najučestalija jest redovita generalna Biskupska sinoda, ustanovljena nakon Koncila kao savjetodavno tijelo predstavnika Biskupskih konferencija Katoličke Crkve, koje Papa saziva u Vatikanu u određenim razmacima, obično svake druge godine, ali ima odstupanja zbog posebnih Biskupskih sinoda. Od 1967. do 2018. održano je petnaest redovitih generalnih sinoda.
Papa je Franjo 30. siječnja ove 2021. godine s talijanskim katehetama održao sastanak iz kojega su odjeknule riječi: “ili si s Crkvom i slijediš Koncil, ili ne slijediš Koncil, tumačeći ga na svoj način, te nisi s Crkvom”. No naši katolički mediji nisu prenijeli da je tijekom toga istoga govora Papa pozvao talijansku Crkvu da otvori svoj Sinodni put: “Nakon pet godina, talijanska Crkva mora se vratiti na Konferenciju iz Firence te započeti svoj postupak nacionalne Sinode, župa po župa, biskupija po biskupija: i ovaj će postupak biti jedna kateheza.”
Na firentinskoj Konferenciji održanoj 2015. godine doneseni su određeni zaključci. Rečeno je kako se svijet ubrzano mijenja postavljajući mnoge izazove pred talijansku Crkvu i društvo. Katolici su pozvani da pronalaze rješenje u “novom humanizmu” temeljenu ne na savezima moćnika ovoga svijeta, nego na savezu Krista i Crkve. Moraju ponovo otkriti svoj identitet na kojem je satkano talijansko društvo, a u tom otkrivanju neizbježno se dolazi do Krista.
Kardinal Gaultiero Bassetti, nadbiskup umbrijske nadbiskupije Perugia – Citta della Pieve od 2009., predsjednik Talijanske biskupske konferencije na petogodište od 2017., krajem je veljače predao Svetom Ocu određene smjernice koje su talijanski biskupi pripremili za Sinodni put. Premda je sve još uvijek u početnoj fazi, naglašen je pristup “odozdol”, a ne “s vrha”, tj. želi se poći od manjih struktura prema nekim većim odredbama za cijelu Crkvu u Italiji.
Zanimljivo je da papa Franjo poziva Talijane na Sinodni put u trenutku kada – prema raznim izvješćima – ista inicijativa u Njemačkoj pomalo izmiče kontroli. Nerealni zahtjevi većega dijela njemačke Crkve nailaze na odbijenice iz Vatikana. Sam Sveti Otac upozorio je njemačke biskupe da budu oprezni i mudri sa svojim Sinodnim putom. Unatoč situaciji u Njemačkoj, pozivi na zajedničko rješavanje problema u Crkvi nerijetko ulaze u nagovore pape Franje bilo u Rimu bilo u vrijeme apostolskih putovanja u pojedine države diljem svijeta.
Samo se može poželjeti i Bogu moliti da Synodaler Weg u Njemačkoj ide u pravom smjeru i da Cammino sinodale u Italiji otpočne i nastavi s Božjim blagoslovom.

Izvor: Crkva na kamenu