Ti, Kriste, Kralj si vjekova

Foto: Cnak

HUTOVO – Svetkovinu Krista Kralja svega stvorenog proslavili su u nedjelju, 20. studenoga, vjernici župe Hutovo. Ovu je svetkovinu ustanovio papa Pio XI. enciklikom “Quas Primas” 11. prosinca 1925. Bio je to njegov odgovor na tadašnji rast sekularizma te širenje bezbožnoga nacizma i komunizma koji su nijekali Kristov suverenitet. Ova se svetkovina na poseban način slavi u župi Hutovo koja je posvećena Kristu Kralju. Misno slavlje na patron župe Hutovo u 11 sati predslavio je don Milenko Krešić u koncelebraciji s još pet svećenika.
Don Milenko je u svojoj propovijedi istaknuo važnost današnje svetkovine jer “Krist Kralj nije Kralj samo danas. On je Kralj svakoga dana i toga trebamo postati svjesni – On je Kralj, a ne ja koji sam slab i nemoćan”. Župnik župe Krista Kralja u Hutovu, don Anđelko Planinić, na kraju svete Mise zahvalio je svim svećenicima, župljanima i gostima na dolasku kako bi svečano proslavili nebeskoga zaštitnika župe. Prenio je i čestitke bivših župnika župe Hutovo – don Ivice Puljića, don Pere Marića i don Bariše Čarapine.
Po Kristu je sve stvoreno, po njemu smo otkupljeni i oslobođeni. Isus Krist je bio poslušan do smrti na križu i zato ga je Bog postavio za glavara svega stvorenoga. Krist je alfa i omega, početak i svršetak, njegovi su vjekovi i njegovo je kraljevstvo. Stoga se na poseban način želimo pokloniti njemu po kojemu je sve, od kojega je sve i u kojemu sve nalazi svoje ispunjenje. Nedjeljom Krista Kralja završava liturgijska godina i započinje vrijeme došašća.

Izvor: Crkva na kamenu