Tijelo Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatskoj

Foto: IKA

ZAGREB – Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića u povodu Godine milosrđa organizirala je šestodnevno štovanje neraspadnutoga tijela drugoga proglašenog hrvatskog sveca i zaštitnika Godine milosrđa sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali i u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi od srijede, 13. travnja, do ponedjeljka, 18. travnja 2016.
Svečanost dočeka tijela sv. Leopolda bila je u srijedu, 13. travnja, u zagrebačkoj katedrali gdje je doček i liturgiju u 17 sati predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misnim slavljem u 19 sati predsjedao je sisački biskup Vlado Košić, a molitveno bdjenje i mogućnost za sakrament ispovijedi bili su do ponoći.
U četvrtak, 14. travnja, tijekom cijeloga dana tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića bilo je izloženo na štovanje u zagrebačkoj katedrali. Svečevo tijelo bilo je izloženo za štovanje u petak 15., subotu 16. i nedjelju 17. travnja u crkvi sv. Leopolda tijekom cijeloga dana.
Nakon što je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića svečano dočekao ispred zagrebačke prvostolnice u srijedu, 13. travnja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je i obred svečanoga ispraćaja u ponedjeljak 18. travnja u crkvi posvećenoj tomu svecu u zagrebačkoj Dubravi. Uz mnoštvo vjernika, ispraćaju su nazočili kapucini, predvođeni provincijalom Hrvatske kapucinske provincije fra Jurom Šarčevićem, kotorski biskup Ilija Janjić, kapucinski provincijal iz Slovenije fra Vlado Kolenko i provincijal Venetske provincije fra Roberto Genuin, rektor svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi fra Flaviano Gusella i gvardijan padovanskoga kapucinskog samostana fra Marco Putin. Kardinal Bozanić izrekao je zahvalu ponajprije hrvatskim kapucinima na čelu s provincijalom Šarčevićem, koji su pokrenuli inicijativu dolaska tijela sv. Leopolda u Hrvatsku. Također je zahvalio i provincijalu Venetske provincije, kao i rektoru padovanskog svetišta koje čuva tijelo sveca, kao i svim pratiteljima. Kardinal je zahvalu izrekao i domaćim medijima, koji su prepoznali važnost ovoga događanja, te o tome izvijestili našu javnost.
Sarkofag s tijelom su potom iz crkve iznijeli hrvatski kapucini i volonteri, a u vozilo ga položili volonteri Croce Verde, koji su tijelo i dopratili iz Padove. Vidno uzbuđeni, sa suzama radosnicama u očima, velikim pljeskom i pjesmom “Zdravo Djevo” tijelo je ispraćeno prema Ljubljani.
Samom ispraćaju prethodilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Jure Šarčević u koncelebraciji biskupa Ilije Janjića, te tridesetak svećenika, a pjevali su franjevački bogoslovi hercegovačke i zadarske provincije.

Izvor: Crkva na kamenu