Tisuću godina kršćanstva u Norveškoj

Foto: Cnak

OSLO – Norveška će 2030. godine proslaviti 1000 godina prisutnosti kršćanstva u toj zemlji. Kjersti Toppe, ministrica za pitanja djece i obitelji, imenovana je voditeljicom rada vlade u pripremi za proslavu ove važne obljetnice. Ona želi “narodnu proslavu” ovoga važna događaja. Toppe je odgovorna i za pitanje vjere te je dobila zaduženje za ostvarenje vladinih planova o obnovi starih kamenih crkava za veliku milenijsku obljetnicu. Do sada je odgovornost za milenijsku proslavu pripadala Anette Trettebergstuen kao ministrici kulture i ravnopravnosti spolova. Međutim, vlada je odlučila kako će tijekom ljeta Toppe preuzeti dužnost, javlja Christian Network Europe. Kao dio sjećanja na ovu godišnjicu norveška vlada obećala je obnoviti 159 srednjovjekovnih kamenih crkava u zemlji.
Godine 2030. navršit će se 1000 godina od pogibije sv. Olafa u bitci kod Stiklestada. Ova je bitka jedan od ključnih događaja u povijesti Norveške. U toj je bitci kršćanski vikinški kralj Olaf Haraldsson poginuo, a glas o njegovoj svetosti ubrzo se pronio. Sveti je kralj Olaf kasnije postao zaštitnik Norveške, a danas se ova bitka smatra jednim od važnijih događaja u povijesti ove skandinavske zemlje.
Ministrica Toppe, inače majka šestero djece, članica je Stranke centra, koja svoju želju za velikom proslavom 1000. obljetnice kršćanstva u Norveškoj povezuje s izbornom kampanjom.
Prošle godine čelnik Stranke centra Trygve Slagsvold Vedum ustvrdio je da je bitka “toliko odlučujući događaj u povijesti naše nacije da mora biti organizirano veliko slavlje”. Budi li se ovo nekada kršćanska Europa?

Izvor: Crkva na kamenu