Tjedan duhovnih susreta u mostarskoj katedrali

Foto: Cnak

MOSTAR – U katedralnoj župi u Mostaru od 13. do 20. studenoga ove godine održavale su se Pučke misije, odnosno duhovna obnova za sve župljane s bogatim duhovnim programom misnih slavlja i predavanja, te susreta misionara s djecom, mladima, učenicima, bračnim parovima, bolesnicima… Voditelji ovih misija bili su dvojica svećenika salezijanaca iz Zagreba: don Damir Stojić i don Mihovil Kurkut.
Milosno je vrijeme misija okupilo svaki dan velik broj vjernika koji su pristižući iz svih mostarskih i okolnih župa ispunjali katedralu i iskusili zajedništvo koje su svojim primjerom sugerirali misionari.
Sve je dane središnji dio programa bilo slavlje svete Mise u 18 sati, a nakon Euharistije odvijao se večernji program koji se sastojao od predavanja i Euharistijskoga klanjanja od sat vremena te blagoslovne molitve. Tijekom dana svaki dan odvijali su se razni programi: susret s prvopričesnicima, susret s krizmanicima, susret s djecom u Dječjem vrtiću “Sveti Josip”, susret s maturantima Gimnazije fra Grge Martića, susret s bolesnicima po kućama, susret s bolesnicima i medicinskim osobljem, susreti s učenicima 8. i 9. razreda i nastavnicima u: Trećoj osnovnoj školi Mostar, u Osnovnoj školi Petara Bakule, i u Osnovnoj školi Antuna Branka Šimića. Tijekom ovih susreta misionari su svojom jednostavnošću potaknuli mnoga upoznavanja i svjedočenja vjere na obostranu radost i duhovnu korist. U susretima s učenicima svoje osobno svjedočanstvo izrekao je i salezijanski kandidat za svećeništvo Marko Majić.
Teme predavanja tijekom ovih dana bile su prilagođene svim uzrastima i profilima: potreba za Božjim milosrđem i ljubavi, predavanje za bračne parove, Teologija tijela (don Damir Stojić); predavanje za obitelj, predavanje za školsku djecu i predavanje za mlade (don Mihovil Kurkut). Ipak, posebno je bilo na susretima za mlade kada je katedrala bila dupkom puna, a s velikim zanimanjem pratila su se predavanja, pobožno sudjelovalo u svetoj Misi i pristupalo sakramentu pomirenja. Duhovnim pjesmama i molitvom mladi su slavili Boga. Vjerujemo da će i don Damirova i don Mihovilova molitva i predavanja donijeti plodove ne samo vjernicima ove župe nego i šire. Kroz prve četiri večeri pjevanje za vrijeme svete Mise i Euharistijskoga klanjanja pjesmom svirajući gitaru animirao je Petar Buljan, član benda “Božja pobjeda” iz Zagreba, a od četvrtka do nedjelje sudjelovali su katedralni zborovi: “Marija”, “Slavuj” i “Sv. Josip”. U svim susretima, posjetima i molitvama na raspolaganju su bili i sudjelovali katedralni svećenici i časne sestre.
Misionari su u prvom redu svojom pojavom, a potom i riječju donijeli i pronijeli ovom župom duh radosti. Potaknuli su na zahvaljivanje, čuvanje od grijeha, dublje promišljanje vlastitoga poziva i poslanja koje se ostvaruje jedino u zajedništvu – u obitelji kao slici Presvetoga Trojstva i u Crkvi po svetim sakramentima. Ukazivali su na jedini pravi put kojim je prije svih nas prošao naš Spasitelj Isus Krist – put poniznosti i milosrđa, put križa i bezuvjetne, savršene ljubavi. Sve dane boravka među vjernicima neumorno su, ali nenametljivo, s razumijevanjem i strpljivošću svatko na svoj jedinstven način nastojali probuditi čežnju za tim da više čitamo i bolje upoznamo Evanđelje kako bi ono postalo stil života.
Pučke misije u katedrali Marije Majke Crkve završile su u nedjelju, 20. studenoga, na nedjelju Krista Kralja, misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio mjesni biskup mons. Ratko Perić.
Pučke misije imaju zadaću da nas vrate na pravi put, da nas duhovno okrijepe, da nam životni put osvijetle te da sigurnim putem idemo k svome odredištu – vječnoj sreći u nebu. One su bile i zahvala za prošlu crkvenu godinu – Godinu milosrđa, ali i priprava za novo vrijeme, koje slijedi, priprava za advent – iščekivanje, a zatim za rođenje našega Spasitelja.