Tjedan i nedjelja solidarnosti

Foto: Cnak

DRINOVCI – Treća korizmena nedjelja u kalendarima Caritasa u BiH posljednjih 14 godina rezervirana je za svečano obilježavanje akcije Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH koju provodi Hrvatski Caritas. Taj dan slavi se sveta Misa u nekoj od bosansko-hercegovačkih župa kao završetak i vrhunac humanitarne akcije. Akcija Tjedan solidarnosti, koja se po odluci biskupa iz Hrvatske organizira od 2007. godine i provodi u vremenu između Drugoga i Trećega korizmenog tjedna po župama u Hrvatskoj, a odlukom biskupa iz BiH od 2015. provodi se na Treću nedjelju korizme. Tijekom ovogodišnje akcije, od 9. do 15. ožujka, pod geslom “Da ne ohladi ljubav mnogih”, vjernici su u Hrvatskoj pozvani da se tih dana molitvom i euharistijskim slavljem tješnje duhovno povežu s bosansko-hercegovačkim vjernicima i Crkvom, te da svojim milodarima pomognu najpotrebnije, preko Caritasovih ustanova i projekata.
Ove godine, Biskupijski caritas Mostar i župa Drinovci bili su organizatori i domaćini završnoga slavlja. Već je prije dogovoreno da se svečana sveta Misa, kao zahvala Bogu i svima koji su otvorili svoje srce i pružili svoju ruku, proslavi u župi sv. Mihovila u Drinovcima, koja dogodine obilježava 150. obljetnicu svoga utemeljenja. Domaćini su se pripremili i potrudili da na najbolji način predstave svoju župu. Okupljeni u različite udruge (Misericordia – župni Caritas, Frama, mješoviti župni zbor, kulturno-umjetničko društvo) vjernici su aktivno pomogli u organizaciji sudjelujući u ovom događaju.
Svetu Misu ove je nedjelje, 15. ožujka 2020., predvodio msgr. Ratko Perić, mjesni biskup. Zbog novonastale situacije s koronavirusom i odredaba vezanih uz prijelaz granica, nisu mogli nazočiti najavljeni novozaređeni varaždinski biskup msgr. Bože Radoš, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskoga Caritasa, kao ni ravnatelj te krovne karitativne ustanove u Hrvatskoj, msgr. Fabijan Svalina.
Uz biskupa Ratka u koncelebraciji su bili: msgr. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH, kao i dijecezanski ravnatelji iz Banje Luke i Mostara, msgr. Miljenko Aničić i msgr. Željko Majić; zatim župnik fra Josip Mioč i vikar fra Velimir Bagavac, grudski dekan fra Branimir Musa i mještanin don Krešimir Pandžić. Ceremonijama je ravnao biskupov tajnik don Ilija Petković.
Misna čitanja pročitali su članovi župne liturgijske sekcije, a molitvene zazive vjernika djelatnici Caritasa. Pjevao je veliki mješoviti zbor župe “Sv. Mihovil Arkanđeo” kojega uvježbava prof. Antonela Rebić a kod oltara posluživali su župni ministranti.
Na kraju svete Mise riječ zahvale svima koji su sudjelovali u svetoj Misi, kao i onima koji zbog opravdanih razloga nisu mogli doći, uputio je don Željko, ravnatelj Caritasa u Mostaru, kao i mjesni župnik fra Josip Mioč.
Misno slavlje prenosila je Televizija HB, a u Hrvatskoj Laudato TV.