Tjedan solidarnosti, duhovne povezanosti i molitvenoga zajedništva

Foto: Cnak

MOSTAR – Svake godine Crkva u Hrvata obilježava Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom u BiH. Nositelj projekta je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom BK BiH. Njegova je nakana postati trajan oblik svjedočenja solidarnosti sa sestrinskom Crkvom u BiH jer ona treba potporu, blizinu i razumijevanje, kako su naglasili biskupi Hrvatske biskupske konferencije.
Ovogodišnje misno slavlje Tjedna i Nedjelje solidarnosti održano je u Mostaru, 19. ožujka 2017., u crkvi Krista Dobroga Pastira. Mjesni biskup Ratko Perić zamolio je varaždinskoga biskupa Josipa Mrzljaka da predvodi svečanu svetu Misu, a uz biskupe u koncelebraciji sudjelovali su ravnatelji Caritasa BiH mons. Tomo Knežević i Hrvatskoga caritasa mons. Fabijan Svalina; ravnatelji biskupijskih Caritasa mons. Miljenko Aničić iz Banje Luke, vlč. Mirko Šimić iz Sarajeva i don Ante Komadina iz Mostara; župnik don Ivan Perić i mostarski dekan mons. Luka Pavlović; don Ante Dražina rektor i don Stanislav Wielinski duhovnik zadarskoga sjemeništa “Zmajević”, te biskupski tajnici vlč. Nikola Tomašević iz Varaždina i don Marin Skender iz Mostara. Svečanosti ovoga misnoga slavlja poseban ton dao je Komorno-pastoralni orkestar Mostar, pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića iz Čapljine. Pjevali su udruženi zborovi: Dobri Pastir iz župe Cim – Ilići, Sveti Franjo iz Čapljine, Fontes iz Kruševa, Paulus iz Rotimlje, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, te mješovita klapa Signum iz Čapljine. Sveukupno oko 130 pjevača i 18 svirača. Crkvu su popunili vjernici ponajviše iz dviju župa sv. Marka iz Cima i sv. Luke iz Ilića, ali i iz drugih župa u Mostaru. Bili su prisutni i predstavnici Caritasovih institucija te djelatnici biskupija od kojih su neki zajedno sa župljanima ove župe čitali čitanja i molitvu vjernika. Hrvatska televizija na svome Prvom programu uživo je prenosila ovo misno slavlje.
U svome uvodnome pozdravu biskup Ratko među ostalim istaknuo je: “Dok se vi biskupi, svećenici, redovnici, vjernici u okviru Hrvatske biskupske konferencije već jedanaestu godinu istinski zalažete da izrazite molitveno zajedništvo i materijalnu solidarnost u odnosu na Crkvu i na sve ostale članove društva u BiH, na čemu vam iskreno zahvaljujemo, tako danas, drugu godinu, na Treću korizmenu nedjelju biskupi, svećenici, redovnici i vjernici u okviru Biskupske konferencije BiH nastoje molitveno i materijalno pomoći onim najugroženijim župama u biskupijama ove naše partikularne Crkve.”
Biskup Mrzljak uputio je prigodnu homiliju osvrćući se na misna čitanja i Ivanovo Evanđelje o susretu Isusa sa ženom Samarijankom na studencu, te zaključio: “Neka nam i ovaj Tjedan solidarnosti, zajedništva, molitvena povezivanja bude obnova i učvršćenje naše vjere jer smo jedna zajednica u Crkvi Katoličkoj. Ali zajednica na poseban način povezana u našem hrvatskom narodu, u kojemu se tako dobro možemo razumjeti, zajedno pjevati i moliti, bez obzira gdje živimo, u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini ili širom svijeta. Kada idemo po svijetu, susrećemo naše Hrvate i u Europi i u Americi i na mnogim drugim stranama svijeta. Osjećamo kako su iz Domovine ponijeli ono najvrjednije, najbogatije: svoju vjeru. Nisu imali neka bogatstva, ponijeli su ono što je čvrsto, vjeru iz koje žive svugdje. Tu je vjeru potrebno hraniti, neprestano je obnavljati, učvršćivati, jer postoji mogućnost da oslabi, da možda i nestane. Ali kada smo zajedno, kada jedni druge potičemo i učvršćujemo u vjeri, kada gledamo i kroz povijest mnoge koji su svjedočili o toj vjeri, mnoge naše pastire, svete ljude, onda su nam oni poticaj da i mi idemo tim putom, i da zajedno sa Samarijancima zamolimo: Gospodine, ostani s nama!”

Izvor: Crkva na kamenu